Η Ελβετία λέει ότι κατέχει συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

NEWSROOM
Η Ελβετία λέει ότι κατέχει συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Φωτο: Shutterstock

Η Ελβετία κατέχει 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,32 δισεκατομμύρια δολάρια) των συναλλαγματικών αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα ως αποτέλεσμα των νέων υποχρεώσεων αναφοράς που συνδέονται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έχουν δεσμευθεί από τις 25 Μαρτίου του 2022, όταν όλες οι συναλλαγές που είχαν σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγορεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η νέα υποχρέωση αναφοράς σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την κεντρική τράπεζα θα αναφέρονται σε τρίμηνη βάση.

Τα 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι ξεχωριστά από τα 7,5 δισεκατομμύρια φράγκα κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων τα οποία η Ελβετία έχει δεσμεύσει επειδή ανήκουν σε πρόσωπα, εταιρείες και οντότητες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι συνολικά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων έχουν δεσμευτεί ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Η Ελβετία δήλωσε ότι παρακολουθεί τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το αν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα πρέπει να επενδυθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ