Μπόστιτς (Fed): Δεν βλέπω μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

NEWSROOM
Fed
Φωτό: Shutterstock

«Φρένο» στις προσδοκίες για πιθανή μείωση των επιτοκίων φέτος, βάζει ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης.

«Για μένα, ο πληθωρισμός είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μου. Πρέπει να επιστρέψουμε στον στόχο μας», είπε ο Μπόστις προσθέτωντας ότι «Εάν πρόκειται να υπάρξει κάποιο κόστος σε αυτό, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».

«Το βασικό μου σενάριο δεν προβλέπει σκέψεις για μειώσεις (επιτοκίων) μέχρι να έχουμε μπει για τα καλά στο 2024», είπε ο Μπόστιτς σήμερα σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αν κοιτάξετε τις περισσότερες μετρήσεις του πληθωρισμού, εξακολουθούν να είναι διπλάσιες από το στόχο μας. Και έτσι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Παράλληλα, ο Μπόστιτς έδειξε να ευνοεί μία στάση αναμονής από την Fed, προκειμένου να δει την επίδραση του επιθετικού κύκλου αύξησης που ξεκίνησε πέρυσι, την ώρα που η οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από τον περιορισμό της πίστωσης εν μέσω τραπεζικής κρίσης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η επόμενη κίνηση πιθανώς να είναι προς τα πάνω, δεδομένης της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων.

«Εάν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για δράση, για εμένα θα ήταν να αυξήσουμε λίγο παραπάνω, όχι να μειώσουμε» σημείωσε.

«Υπάρχει ακόμη η πεποίθηση ότι οι πολιτικές μας θα μπορέσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό, πίσω στον στόχο του 2%» είπε επίσης και συμπλήρωσε: «Και για να είμαστε απολύτως σαφείς, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα συμβεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ