Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας

NEWSROOM
Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας
Φωτογραφία: Shutterstock

Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης 2023-2027 θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, σε σύμπνοια με το Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό γνωστοποιήθηκε στην 56η ετήσια κοινή συνεδρίαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ετήσια συνάντηση συγκεντρώνει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Οικονομικών, του διοικητικού συμβουλίου Εξωτερικών και της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας.

Η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Ελένη Λουρή-Δενδρινού άνοιξε την κοινή συνεδρίαση με μια κεντρική ομιλία, στην οποία επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην κοινωνική αποστολή της CEB και εξέφρασε την προσδοκία της συμβολής της Τράπεζας στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, μεταξύ άλλων σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την υποδοχή της Ουκρανίας στην CEB ως το 43ο κράτος μέλος της, γεγονός το οποίο ο διοικητής της τράπεζας χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Ουκρανίας και υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ και ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχιι Μαρτσένκο παρενέβησαν αμφότεροι στη συνάντηση της Αθήνας μέσω τηλεδιάσκεψης. Χαιρέτισαν την υποστήριξη της CEB και δήλωσαν ότι ανυπομονούν για την έναρξη των εργασιών στην χώρα τους, ιδίως για την ανοικοδόμηση της κοινωνικής στέγασης και την ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία της τις χορηγίες που η τράπεζα προσέφερε στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και το γεγονός ότι το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας 2023-2027 θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, σε σύμπνοια με το Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο διοικητής της CEB Κάρλο Μοντιτσέλι ολοκλήρωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη θερμή υποδοχή της στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ως το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επισήμανε τα βασικά οικονομικά αποτελέσματα μιας επιτυχημένης χρονιάς για την Τράπεζα CEB το 2022, η οποία, όπως είπε, δημιούργησε πολλαπλά κοινωνικά οφέλη για μεγάλο αριθμό πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μια σειρά διεθνών κρίσεων πρσέδωσαν στην κοινωνική αποστολή της Τράπεζας CEB επιπρόσθετη επείγουσα σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής ευχαρίστησε τα κράτη μέλη για την αφοσιωμένη υποστήριξη και δέσμευσή τους, ιδιάιτερα όσο αφορά την ιστορική συμφωνία τους για το 2022 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης CEB.

Η κοινή συνεδρίαση συνεχίστηκε όλο το πρωί κεκλεισμένων των θυρών και ακολούθησαν οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου Οικονομικών και του διοικητικού συμβουλίου Εξωτερικών κατά τις οποίες εξετάστηκαν προς έγκριση οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων υποδομών.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και απονεμήθηκε το Βραβείο CEB για την Κοινωνική Συνοχή 2023, το οποίο αναδεικνύει έργα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο κέρδισε η ΜΚΟ Atina από τη Σερβία, για το έργο της για την αποκατάσταση και την υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών θυμάτων έμφυλης βίας και εμπορίας ανθρώπων.

CEB και Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της CEB και φιλοξενεί τη φετινή ετήσια κοινή συνάντηση. Μέχρι σήμερα, η CEB έχει εγκρίνει συνολικά 52 έργα υποδομής για την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός της CEB προς την Ελλάδα έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2019, έχουν εγκριθεί τέσσερα έργα συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πρόληψης φυσικών καταστροφών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αστικής και αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και της χρηματοδότησης των ευάλωτων κοινωνικά ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ