Γερμανία και Intel συνεργάζονται για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ αξίας 10 δισ. ευρώ

NEWSROOM
Γερμανία και Intel συνεργάζονται για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ αξίας 10 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση και η Intel, αναμένεται να συνάψουν συμφωνία για την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ στη Δρέσδη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρόιτερς, προηγήθηκαν μήνες συνομιλιών για τις επιδοτήσεις που απαιτούνται για το έργο, το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Intle θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Intel θα γίνει σήμερα σε μια τελετή που θα είναι παρόντες τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Intel ,Πατ Γκέλσινγκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Η συμφωνία έρχεται σε μια εποχή που τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη προσπαθούν να προσελκύσουν μεγάλους βιομηχανικούς παίκτες μέσω ενός μείγματος κρατικών επιδοτήσεων και ευνοϊκής νομοθεσίας, με το Βερολίνο να ανησυχεί μήπως χάσει την ελκυστικότητά του ως τόπος επενδύσεων.

Το Βερολίνο συνομιλεί επίσης επί του παρόντος με την TSMC της Ταϊβάν και τη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα Northvolt σχετικά με τη δημιουργία παραγωγής στη Γερμανία, έχοντας ήδη πείσει την Tesla (TSLA.O) να κατασκευάσει εκεί το πρώτο ευρωπαϊκό γιγαντιαίο εργοστάσιό της.

Η Intel φέρεται να έχει ζητήσει επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ (10,91 δισ. δολάρια) από τη Γερμανία, όπου το κόστος για την ενέργεια και την εργασία είναι υψηλό.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής τσιπ στη Γερμανία, παράλληλα με τις εγκαταστάσεις της στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τους χαλαρούς κανόνες χρηματοδότησης και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον εφοδιασμό των ΗΠΑ και της Ασίας.

Υπό τον Γκέλσινγκερ, η Intel έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή εργοστασίων σε τρεις ηπείρους για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην κατασκευή τσιπ και να ανταγωνιστεί καλύτερα τις ανταγωνίστριες AMD (AMD.O), Nvidia (NVDA.O) και Samsung (005930.KS).

Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι το χάσμα μεταξύ αυτού που προσέφερε η Γερμανία και αυτού που χρειαζόταν η Intel ήταν πολύ μεγάλο, αλλά περίμενε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι το αίτημά του ήταν να είναι ανταγωνιστική ως προς το κόστος.

"Χάσαμε αυτή τη βιομηχανία από την Ασία, πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί αν πρόκειται να την επαναφέρουμε", είπε, προσθέτοντας ότι η συνολική επένδυση για την εγκατάσταση θα είναι "δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια".

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει πόση κρατική χρηματοδότηση πρόκειται να λάβει η εταιρεία για το έργο στην πόλη Μαγδεμβούργο της κεντρικής Γερμανίας.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική εταιρεία θα λάβει 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από 6,8 δισεκατομμύρια που είχε υποσχεθεί προηγουμένως.

Η κυβέρνηση Σολτς επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας στη Γερμανία. Αυτό γίνεται σε μια εποχή που αυξάνεται ο συναγερμός για την ευθραυστότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και την εξάρτηση από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν για τα τσιπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ