Η ΕΕ εκταμίευσε την πέμπτη πληρωμή ύψους, 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία 

NEWSROOM
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Η ΕΕ πραγματοποίησε σήμερα την πέμπτη πληρωμή 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία το 2023, συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η εκταμίευση ενός ακόμη 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια θα βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τις υπηρεσίες και τις υποδομές της. Θα έρθουν κι άλλα. Έχουμε προτείνει σταθερή οικονομική στήριξη για την Ουκρανία μέχρι το 2027. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας στον γενναίο αγώνα της για ελευθερία».

Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 20 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ποσού 50 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2027, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια και εγγυήσεις.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια οικονομική, ανθρωπιστική, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που φεύγουν από τον πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ