Τουρκία: Αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%

NEWSROOM
Συνάλλαγμα στην Τουρκία
Συνάλλαγμα στην Τουρκία/ Φωτογραφία AP

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα, για δεύτερο συνεχή μήνα, το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης από το 15% στο 17,5%, για να προλάβει νέα αύξηση του πληθωρισμού.

«Η νομισματική περιστολή θα ενισχυθεί προοδευτικά (...) αν παραστεί ανάγκη, μέχρι την σημαντική βελτίωση της προοπτικής του πληθωρισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Η νέα αύξηση ήταν αναμενόμενη και ανακοινώνεται την επομένη της ολοκλήρωσης της περιοδείας του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου, όπου υπέγραψε σειρά συμφωνιών ύψους, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου φέρει την υπογραφή του νέου οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας που ανέλαβε καθήκοντα μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στα τέλη του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι είναι θιασώτης των χαμηλών επιτοκίων.

Απέναντι σε έναν πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο 40% και την οικονομική κρίση, ο τούρκος πρόεδρος συναινεί προσωρινά με την αύξηση των επιτοκίων.

Ομως, η αύξηση αυτή, χαμηλότερη από όσο αναμένετο από ορισμένους επενδυτές, δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν αφήνει ελευθερία κινήσεων στην νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και στον υπουργό Οικονομίας Μεχμέτ Σισέκ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Πολύ κακή απόφαση», σχολιάζει ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος της BlueBay Asset Management, ο οποίος θεωρεί ότι επιβεβαιώνει τους παρατηρητές που θεωρούν ότι ο υπουργός και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας «δεν έχουν πραγματική εντολή για να φέρουν εις πέρας την περιστολή της νομισματικής πολιτικής».

«Ενα επιτόκιο στο 17,5% όταν ο πληθωρισμός κινείται στο 40% και τείνει αυξανόμενος είναι ανεπαρκές», λέει ο οικονομολόγος, που θεωρεί ότι «η λίρα θα δοκιμαστεί σκληρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ