Αυστραλία: Ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Chevron

NEWSROOM
Αυστραλία: Ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Chevron
Φώτο: Shutterstock

Οι εργαζόμενοι του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron ξεκίνησαν σήμερα κυλιόμενες απεργίες με μισθολογικά αιτήματα στις εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου του αμερικανικού ομίλου στην Αυστραλία, που αντιπροσωπεύει έως το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όπως ανακοίνωσαν συνδικαλιστές.

Η ανακοίνωση αυτών των απεργιών 'τρόμαξε' τις παγκόσμιες αγορές αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας εκτόξευση των τιμών, με τους συνδικαλιστές να έχουν προηγουμένως απειλήσει ότι θα "μπλοκάρουν" τις δραστηριότητες της εταιρίας, κυρίως τις μονάδες του Γκόργκον και του Ουίτστοουν.

Οι εργαζόμενοι επρόκειτο να σταματήσουν τη δουλειά χθες, Πέμπτη, όμως αποδέχθηκαν μια αναστολή αφού η αυστραλιανή βιομηχανική διαιτησία παρενέβη για να διαπραγματευθεί χωρίς αποτέλεσμα τη διεξαγωγή συνομιλιών της τελευταίας στιγμής.

Η Alliance Offshore, που εκπροσωπεί ένα πολυπληθές εργατικό δυναμικό, δήλωσε σήμερα το πρωί πως ο παγκόσμιος ενεργειακός κολοσσός θα βρεθεί "εντέλει αντιμέτωπος με την ημέρα της κρίσης του" και πως η απεργία μπορεί να κοστίσει "δισεκατομμύρια" στην επιχείρηση.

"Ξεκίνησε, Chevron", ανέφερε σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι εγκαταστάσεις θα "κλείσουν" αν "το προσωπικό δεν επαρκεί".

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Μπραντ Γκάντι κάλεσε την επιχείρηση να υιοθετήσει πιο ήπια θέση και "να αφοσιωθεί στην εξαγωγή αυστραλιανού αερίου για να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια".

Οι απεργίες αναμένεται να ενταθούν με αργό ρυθμό στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Αφορούν 500 εργαζομένους και περιλαμβάνουν "συνεχόμενες διακοπές, απαγορεύσεις και περιορισμούς", σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

Η Chevron δήλωσε πως θα "εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει ασφαλείς και αξιόπιστες τις λειτουργίες σε περίπτωση διαταραχής των εγκαταστάσεων".

"Δυστυχώς, έπειτα από πολλές συναντήσεις και συνεδρίες διαβούλευσης... παραμένουμε σε διαφωνία για σημεία-κλειδιά", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε μια ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την έναρξη μιας "διεκδικητικής ενέργειας".

Αν και η Ευρώπη έχει εν πολλοίς αναδιοργανώσει τα αποθέματα αερίου της μετά τη διαταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αγορά φοβάται πως η κατάσταση, που συνδέεται με μια ισχυρή ζήτηση στην Ασία, θα πλήξει τον εφοδιασμό.

Σε σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η αυστραλιανή τράπεζα ANZ εκτίμησε πως οι παγκόσμιες αγορές αερίου είναι "νευρικές" καθώς πλησιάζει η απεργία.

Πέρυσι, η απεργία του αυστραλιανού προσωπικού στην πλατφόρμα Prelude της Shell (πλατφόρμα εξαγωγής και μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου) διήρκεσε 76 ημέρες, προκαλώντας εκτιμώμενη απώλεια εσόδων 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Chevron είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στη δυτική Αυστραλία, μαζί με τη Woodside Energy.

Οι δύο εταιρίες αντιπροσωπεύουν από μόνες τους άνω του 15% των διεθνών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Με παραγωγική ικανότητα άνω των 15 εκατομμυρίων τόνων φυσικού αερίου ετησίως, η Chevron είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τη μονάδα αερίου του Γκόργκον, την οποία περιγράφει ως "ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια LNG στον κόσμο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ