Έξι χρόνια μετά την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, νέα πεδία δράσης και προοπτικές ανοίγονται για την Ευρώπη

NEWSROOM
Έξι χρόνια μετά την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, νέα πεδία δράσης και προοπτικές ανοίγονται για την Ευρώπη
AP Images

Πριν από έξι χρόνια και λίγους μήνες μετά την πρώτη επικράτηση του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δυο ομιλίες του με ιδιαίτερη σημασία - στην Πνύκα και στη Σορβόννη - παρουσίασε τους στόχους της Γαλλίας ως προς την Ευρώπη. Σήμερα η γαλλική διπλωματία εκτιμά πως πολλοί από τους στόχους αυτούς έχουν επιτευχθεί δίνοντας στην ΕΕ νέα πεδία δράσης και προοπτικές για περαιτέρω ενοποίηση. Αρχής γενομένης από τον τομέα της άμυνας, όπου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Ευρώπη άρχισε να αναπτύσσει κοινές στρατηγικές, όπως για παράδειγμα ο πρώτος κοινός αμυντικός προϋπολογισμός ύψους 13,7 δισ, ευρώ καθώς και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία που υπερέβη τα 20 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ταχείας στρατιωτική επέμβασης, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με στόχο την στρατηγική αυτονομία και τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα της άμυνας, οι κοινές παραγγελίες και η ανάπτυξη αμυντικών διαστημικών στρατηγικών καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα των πληροφοριών, ιδίως σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι οι βασικοί άξονες επί των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η ενωμένη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν Γάλλοι διπλωμάτες.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο η Ευρώπη έκανε αποφασιστικής σημασίας βήματα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτός της πολιτικής προστασίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η γαλλική διπλωματία εκτιμά εξαιρετικά σημαντική την δημιουργία της ευρωπαΐκής δύναμης πολιτικής προστασίας, η οποία συνέδραμε την Ελλάδα το 2021 στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και τη Γαλλία το 2022. Η γαλλική πλευρά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τα κονδύλια του οποίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την από κοινού αγορά προϊόντων και τεχνολογιών σχετικών με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η γαλλική πλευρά τονίζει το γεγονός ότι το 30% των δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα αφορά εφεξής ενέργειες για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τονίζει επίσης ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου για το κλίμα που θα επιτρέψει την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων ευρωπαϊκών νοικοκυριών, καθώς βεβαίως και η υιοθέτηση των νέων κανόνων που θέτουν τέλος στην πώληση θερμικών αυτοκινήτων από το 2035 και μετά. Η γαλλική πλευρά τάσσεται επίσης υπέρ της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο αλλά και υπέρ της δημιουργίας κοινών ευρωπαϊκών αποθεμάτων ούτως ώστε να αποφεύγονται οι κραδασμοί και οι απότομες αυξομειώσεις των τιμών της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, η Γαλλία υπογραμμίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία έξι χρόνια αναφορικά με την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων, κυρίως σε σχέση με τον τομέα της τεχνολογίας και τάσσεται σαφώς υπέρ της επιστροφής της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Αναφορικά με την φορολόγηση των πολυεθνικών εταιριών, η γαλλική πλευρά υπογραμμίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και η οποία σε γενικές γραμμές ορίζει ότι το ελάχιστο όριο φορολόγησης αυτών των εταιριών βρίσκεται στο 15% των κερδών τους. Αναφορικά με τον ελάχιστο μισθό στα κράτη μέλη της ΕΕ, η γαλλική πλευρά χαιρετίζει την πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής η οποία καθορίζει κοινές αρχές και κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό του κατώτατου επιτρεπτού μισθού σε κάθε κράτος.

Αναφορικά με το ζήτημα των κοινών συνόρων, του ασύλου και της μετανάστευσης, η γαλλική διπλωματία υπογραμμίζει την δέσμευση να προσληφθούν 10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες ως το 2027, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου των υπουργών για τον χώρο Σένγκεν και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με την παροχή ασύλου. Τέλος η γαλλική πλευρά υποστηρίζει με έμφαση κάθε ενέργεια υπέρ της ανάπτυξης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και υπέρ της προστασίας του κράτους δικαίου. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην ενεργοποίηση του άρθρου επτά της Ευρωπαϊκής Συνθήκης βάσει του οποίου κινήθηκαν οι διαδικασίες κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ