Ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς είναι ο 5ος πλουσιότερος στον κόσμο -Βάζει πλώρη για να ξεπεράσει τον συνιδρυτή της Microsoft

NEWSROOM
Steve Ballmer
Ο Στιβ Μπάλμερ/ Φωτογραφία AP

Ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να ανεβαίνει στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει σε καθαρή αξία των συνιδρυτή της Microsoft και παλιό του αφεντικό.

Η περιουσία του Στιβ Μπάλμερ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και ανήλθε σε περίπου 115 δισεκατομμύρια κατατάσσοντάς τον στην πέμπτη θέση του Bloomberg Billionaires Index. Πλέον υπολείπεται του Γκέιτς, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 121 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις κατά 6 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά πριν από τρεις μήνες ήταν 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάλμερ είναι σήμερα πλουσιότερος από τον Λάρι Έλισον (114 δισεκατομμύρια δολάρια), τον Γουόρεν Μπάφετ (111 δισεκατομμύρια δολάρια), τον Λάρι Πέιτζ (110 δισεκατομμύρια δολάρια), τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον Σεργκέι Μπριν (105 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη.

Ο Μπάλμερ εντάχθηκε στην Microsoft το 1980 ως βοηθός του προέδρου, αν και υπηρέτησε περισσότερο ως επιχειρηματικός διευθυντής παρά ως προσωπικός βοηθός. Αρχικά διαπραγματεύθηκε έναν μισθό 50.000 δολαρίων συν το 10% της αύξησης των κερδών που παρήγαγε. Ωστόσο όταν το μερίδιο του από τα κέρδη αυξήθηκε υπερβολικά, συμφώνησε να το ανταλλάξει με μια σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με το Forbes.

Ο έμπιστος σύμβουλος του Γκέιτς αναρριχήθηκε σταθερά στην ιεραρχία και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft από το 2000. Αποσύρθηκε από το ρόλο το 2014 με 333 εκατομμύρια μετοχές, ένα μερίδιο της τάξης του 4%, όπως δείχνουν τα ρυθμιστικά αρχεία.

Το Bloomberg υποθέτει ότι έχει διατηρήσει τις περισσότερες από τις μετοχές, δίνοντας του μια θέση που αποτιμάται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Microsoft. Πιθανότατα έχει εισπράξει και μερίσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πάροδο των ετών.

Ο πλούτος του Μπάλμερ έχει αυξηθεί φέτος, εν μέρει λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ενισχύσει την τιμή της μετοχής της Microsoft. Η επένδυση του γίγαντα της πληροφορικής στην OpenAI που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, αυτή την άνοιξη τροφοδότησε τις ελπίδες ότι μπορεί να διαταράξει την κυρίαρχη θέση της Alphabet, μητρικής της Google.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάλμερ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στη λίστα του Bloomberg. Ο Ελον Μασκ, ο Μπερνάρντ Ανρό, ο Τζεφ Μπέζος και οι υπόλοιποι οφείλουν τον πλούτο τους σε συμμετοχές σε εταιρείες που ίδρυσαν ή διοικούν ακόμα, ενώ ο Μπάλμερ δεν είναι ιδρυτής ή σημερινός CEO της Microsoft.

Αν τελικά ο Μπάλμερ ξεπεράσει τον Γκέιτς, ο οποίος έχει διαφοροποιήσει την περιουσία του από τις μετοχές της Microsoft και έχει δωρίσει μεγάλα ποσά σε διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις, αυτό θα είναι μια σπάνια περίπτωση όπου ένας υπάλληλος καταλήγει πλουσιότερος από τον ιδρυτή της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ