Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού

NEWSROOM
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού

Η καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η κατασκευή μιας «διαδικτυακής δημόσιας τάξης» στον κυβερνοχώρο είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο 6ο Φόρουμ Ειρήνης που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Στο πλαίσιο αυτού του Φόρουμ, ο Πρόεδρος Μακρόν ανέλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει, στις 9 Νοεμβρίου, τους κύριους παράγοντες που συμμετείχαν ως τώρα στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Στόχος αυτής της ανθρωπιστικής διάσκεψης είναι, σύμφωνα με το Ελιζέ, η προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας και η κάλυψη των άμεσων αναγκών του, έτσι όπως προσδιορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα την UNRWA.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της 6ης έκδοσης του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, θα βρεθεί το ζήτημα της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ κρατών από όλες τις ηπείρους καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ώστε να ενεργούν λειτουργικά έναντι των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως το νέο Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Σύμφωνο, αλλά και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

Το Φόρουμ του Παρισιού θα φιλοξενήσει επίσης την 5η Σύνοδο για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού φαινομένου στο διαδίκτυο, όπου θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και το πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Τέλος μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Φόρουμ είναι και αυτά που σχετίζονται με την επιτάχυνση της τήξης των πάγων και τις σημαντικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατάρρευση της κρυόσφαιρας σε παγκόσμια κλίμακα, στους πληθυσμούς, τα οικοσυστήματα και τους υδάτινους πόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ