Ε.Ε: Γερμανία και Γαλλία σηκώνουν «λευκή σημαία» για το Σύμφωνο Σταθερότητας

NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Οικονομία
Ευρωπαϊκή Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας άνοιξαν οι τελευταίες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το σύνολο των δημοσιονομικών κανόνων), ένα θέμα που θα απασχολήσει σήμερα Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών.

Συγκεκριμένα, ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης, ότι η χώρα του και η Γερμανία καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να μεταβεί ο ίδιος στο Βερολίνο προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Κριστιάν Λίντνερ.

Πρέπει να επέλθει η συμφωνία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, διότι όπως τόνισε διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ε.Ε. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά με τον Κρίστιαν και την ομάδα της Γερμανίας. Σημειώνουμε πρόοδο. Η διάθεση είναι εξαιρετική, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε, αρνούμενος ωστόσο να κάνει κάποια αποκάλυψη ως προς τις τεχνικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων.

Από τη μεριά του ο οικονομικός ηγέτης της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντντερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. όμως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. Συγχρόνως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο 2023.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι το σύνολο των δημοσιονομικών κανόνων που διέπει τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Στόχος του είναι να θέτει όρια και να ελέγχει ταυτόχρονα τις δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών-μελών.

Έχει συνταχθεί το 1997 μετά τη συμφωνία του Άμστερτναμ και απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο το έλλειμμά τους να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους να μην είναι μεγαλύτερο του 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πέραν ότι ένα σύνολο κανόνων από το 1997 δεν μπορεί παρά να είναι αναχρονιστικό και να χρειάζεται μια ανανέωση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας κατέστη επιτακτικής ανάγκης μετά την έλευση της πανδημίας.

Το 2020, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αναγκάσθηκαν να προβούν σε αθρόα έκδοση χρέους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα πρωτόγνωρα μέτρα στήριξης τα οποία ήταν αναγκασμένες να υιοθετήσουν ούτως ώστε να διατηρήσουν τις οικονομίες τους ζωντανές.

Ελέω της εκτίναξης του δημοσιονομικού χρέους στους κόλπους της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητα, μια συνθήκη που ονομάζεται γενική ρήτρα διαφυγής.

Η αρχική συμφωνία ήταν η γενική ρήτρα διαφυγής να ισχύσει έως τα τέλη του 2022, ωστόσο παρατάθηκε έως το τέλος της φετινής χρονιάς ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει από τις χώρες την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων.

Εντούτοις στην Ε.Ε. επικρατεί διχογνωμία, καθώς υπάρχουν χώρες που επιθυμούν την χαλάρωση των κανόνων αυτών, κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η Γαλλία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι χώρες του βορρά, με προεξέχουσα τη Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στη χαλάρωση των κανόνων, ενώ υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες φωνές που θέλουν να καταστούν ακόμη περισσότερο αυστηροί.

Στα δύο αυτά «στρατόπεδα» πρωτοστατούν οι Γαλλία και Γερμανία, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ε.Ε.

Το να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο αυτών χωρών είναι ένα βήμα προς το καλύτερο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης, δεν θα αναδυθεί λευκός καπνός από την αίθουσα συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ