Ξανά στο στόχαστρο της EE η Apple

NEWSROOM
Το logo της Apple
Το logo της Apple/ Φωτογραφία AP

Ο σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης υποστήριξε ότι ένα δικαστήριο της ΕΕ έκανε νομικά λάθη όταν δικαίωσε την Apple και «έσβησε» το πρόστιμο των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το πρόστιμο επιβλήθηκε στην Apple από την Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Κομισιόν, στην απόφασή της το 2016, ανέφερε ότι η Apple δήλωνε τα έσοδα της από την Ευρώπη στην Ιρλανδία εκμεταλλευόμενη τη χαμηλή φορολογία. Η απόφαση ανέφερε τότε ότι η Apple εφάρμοζε αυτή την τακτική για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 έκανε δεκτή την έφεση της Apple, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πληρούσαν το νομικό πρότυπο για να αποδείξουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε αθέμιτες τακτικές.

Ο Γενικός εισαγγελέας Τζοβάνι Πιτριουτζέλα διαφώνησε, λέγοντας ότι οι δικαστές θα πρέπει να αναιρέσουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και να παραπέμψουν την υπόθεση στο κατώτερο δικαστήριο. Ανέφερε ότι ο Γενικό δικαστήριο υπέπεσε σε μια σειρά από νομικά σφάλματα τονίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ