Νίκη των Google, META και Τik Tok σε δικαστικό αγώνα με την Αυστρία

NEWSROOM
κτίριο Google
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Google, η Meta Platforms (META.O) και η TikTok κέρδισαν την Πέμπτη την υποστήριξη του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης στον αγώνα τους ενάντια σε έναν αυστριακό νόμο που τους απαιτεί να διαγράφουν τη ρητορική μίσους αλλιως θα επιβαρύνονται με πρόστιμα που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αυστριακός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021 και υποχρεώνει τους κολοσσούς της τεχνολογίες ,γνωστές και ως Big Tech , να δημοσιεύουν τακτικές αναφορές για παράνομο περιεχόμενο, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών παγκοσμίως για τις αναρτήσεις μίσους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε πρόσφατα νέους κανόνες με την ονομασία Digital Services Act (DSA), οι οποίοι απαιτούν από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Η Google, η Meta και η TikTok αμφισβήτησαν τον αυστριακό νόμο σε αυστριακό δικαστήριο, λέγοντας ότι είναι αντίθετος με έναν κανόνα της ΕΕ που λέει ότι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών υπόκεινται μόνο στους κανόνες της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένοι, ενώ οι χώρες στις οποίες παρέχουν μια υπηρεσία πρέπει να απέχουν από την εφαρμογή των νόμων τους.

Οι τρεις εταιρείες, οι οποίες έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Ιρλανδία, λένε ότι πρέπει να υπόκεινται μόνο στους ιρλανδικούς κανόνες. Το αυστριακό δικαστήριο ζήτησε στη συνέχεια τη συμβουλή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το οποίο τάχθηκε υπέρ των εταιρειών.

«Ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να υποβάλλει σε γενική και αφηρημένη υποχρέωση έναν πάροχο πλατφόρμας επικοινωνίας εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος», είπαν οι δικαστές.

«Μια τέτοια εθνική προσέγγιση είναι αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας μέσω της αρχής του ελέγχου στο κράτος μέλος προέλευσης της σχετικής υπηρεσίας», ανέφεραν.

Η Google εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση και μέσω εκπροσώπου της τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει τη σημασία της αρχής της χώρας προέλευσης της ΕΕ. Θα μελετήσουμε την απόφαση και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των χρηστών μας σε όλες τις πλατφόρμες μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ