Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης μηνύει την PepsiCo για τα πλαστικά μπουκάλια

ΑΡ

Αγωγή στην PepsiCo κατέθεσε η Πολιτεία της Νέας Υόρκης για τη μόλυνση με πλαστικό κατά μήκος του ποταμού, Μπάφαλο, καθώς όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι της Πολιτείας, βλάπτει τα νερά, αλλά και την άγρια ζωή.

Στην αγωγή, τονίζεται ότι η κολοσσιαία εταιρεία αναψυκτικών είναι ο σημαντικότερος ανεξάρτητος μολυντής του περιβάλλοντος που να είναι δυνατό να εντοπιστεί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της PepsiCo δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο, BBC, ότι η εταιρεία «λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια στην προσπάθειά της να μειωθεί η χρήση πλαστικού».

Την περασμένη εβδομάδα, η Coca-Cola, η Danone και η Nestle κατηγορήθηκαν για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα πλαστικά τους μπουκάλια.

Αυτή τη στιγμή, η PepsiCo είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών διατροφής στον κόσμο και η ίδια, καθώς και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά αγωγών από τοπικές αρχές σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα τους στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κατηγορούνται για «greenwashing» τοποθετώντας μία ταμπέλα ότι ένα προϊόν είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο βιώσιμο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό, όπως λένε, είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα σώσουν τον πλανήτη επιλέγοντας τα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Καμία εταιρεία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν βλάπτουν τη δημόσια υγεία», υποστήριξε η υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας.

Όταν το γραφείο της υπουργού διεξήγαγε έρευνα για κάθε είδους μόλυνση σε 13 τοποθεσίες στον ποταμό, Μπάφαλο, πέρυσι, ανακάλυψε ότι τα περισσότερα σκουπίδια ήταν πλαστικά μίας χρήσης με αναψυκτικά της εταιρείας, PepsiCo

Συγκεκριμένα, το 17% των απορριμμάτων ήταν πλαστικά μπουκάλια της εταιρείας, ενώ μεταξύ άλλων συσκευασιών που αναγνωρίστηκαν ήταν προϊόντα των McDonald's και της παρασκευάστριας γλυκισμάτων, Hershey's.

Σύμφωνα με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η PepsiCo παρασκευάζει, παράγει και συσκευάζει τουλάχιστον 85 διαφορετικές μάρκες αναψυκτικών και ποτών, καθώς και 25 μάρκες σνακ, τα οποία κατά βάση πωλούνται σε ατομικές πλαστικές συσκευασίες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «παίρνει στα σοβαρά το θέμα της μείωσης χρήσης πλαστικών και της αποτελεσματικής ανακύκλωσης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι μία περίπλοκη διαδικασία που αφορά τις εταιρείες, αλλά και τις τοπικές κοινότητες, τις εταιρείες καθαρισμού, ακόμα και τους ίδιους του καταναλωτές.

Στην αγωγή, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει, τέλος, ότι τα μικρο-πλαστικά που ανιχνεύθηκαν στο ποτάμι μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά προβλημάτων υγείας, από αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες έως και νευρολογικά προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ