Ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής πιστεύει ότι η υιοθέτηση του δολαρίου θα σώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας

Ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής/ Φωτογραφία AP

Η νίκη του ακροδεξιού οικονομολόγου, Ξαβιέ Μιλέι, στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής της περασμένη Κυριακή σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το πέσο – μία ριζοσπαστική κίνηση, που θα αλλάξει άρδην την πολιτική της Αργεντινής που επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο.

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής υποψήφιος κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν το 56% των ψήφων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τόνισε πολλές φορές την επιθυμία του να κάνει το δολάριο επίσημο νόμισμα της σχεδόν κατεστραμμένης οικονομίας. Όπως έχει πει, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 143%, μετά τη διολίσθηση του πέσο που έχει χάσει το 99% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς.

Το νόμισμα της Αργεντινής υποτιμάται διαρκώς από το 2008 για διάφορους λόγους, όπως ο υπερ-πληθωρισμός, το μεγάλο χρέος της χώρας, αλλά και η πολιτική αστάθεια.

Ο εξέχων οικονομολόγος, Στηβ Χάνκε – που έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τη θέση του Μίλεϊ για το δολάριο – έγραψε στο Χ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι η πρόταση του νέο-εκλεγέντος «υπερψηφίστηκε ξεκάθαρα».

Ο Χάνκε, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, Johns Hopkins, είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Αργεντινή θα πρέπει να «βάλει στη ναφθαλίνη» της Κεντρική της Τράπεζα και να υιοθετήσει το δολάριο ως επίσημο νόμισμα της χώρας ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, η Αργεντινή είναι μία μεγάλη οικονομία, με ΑΕΠ που αγγίζει τα 663 δισεκατομμύρια δολάρια – με βάση τα στοιχεία του 2022 – νούμερο που την τοποθετεί στην 23η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι επικριτές του σχεδίου του Μίλεϊ για υιοθέτηση του δολαρίου μιλούν για μία τεράστια πρόκληση για την Αργεντινή, που πρέπει να αντιμετωπίσει τον υπερ-πληθωρισμό, τις οικονομικές κρίσεις και τη διαρκή πολιτική αστάθεια.

Επίσης, υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα όσον αφορά το σχέδιο του Μίλεϊ για υιοθέτηση του δολαρίου – η Αργεντινή δεν διαθέτει αρκετά δολάρια ούτε αμερικανικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει μαζική αγορά δολαρίων για να τα διαθέσει στην αγορά της.

Στην πραγματικότητα, η Αργεντινή διαθέτει τόσο λίγα δολάρια που τον περασμένο μήνα χρησιμοποίησε Κινεζικά γουάν για να αποπληρώσει μία δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ