Τα βιβλία που διαμόρφωσαν τον Τιμ Κουκ της Apple

NEWSROOM
Τιμ Κουκ
Ο CEO της Apple Τιμ Κουκ/ Φωτογραφία AP Yuki Iwamura

Πολλά από τα κορυφαία στελέχη των μεγάλων εταιρειών έχουν δηλώσει ότι είναι φανατικοί αναγνώστες βιβλίων.

Ο Γουόρεν Μπάφετ διάβαζε μέχρι και 1.000 σελίδες την ημέρα στο ξεκίνημα της επενδυτικής του καριέρας, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει «βιβλιοφάγος». Ο Τζεφ Μπέζος έχει διοργανώσει ολοήμερες λέσχες βιβλίου για τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών του. Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι επηρεάστηκε από βιβλία επιστημονικής φαντασίας σε νεαρότερη ηλικία. Φυσικά υπάρχει και η περίφημη λίστα με βιβλία για το καλοκαίρι από τον Μπιλ Γκέιτς. Ο Τιμ Κουκ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο CEO της Apple ήταν καλεσμένος σε podcast του BBC με παρουσιάστρια την, Ντούα Λίπα. Η παγκοσμίου φήμης Pop Star ρώτησε τον Κουκ ποια είναι τα πέντε βιβλία που τον διαμόρφωσαν και εκείνος δεν δίστασε να τα μοιραστεί με τους ακροατές.

1. «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι

«Νομίζω ότι δεν είναι μόνο για μικρούς μαθητές, αλλά για όλους μας», είπε ο Κουκ για το κλασικό μυθιστόρημα της Χάρπερ Λι, το οποίο διαβάζεται αρκετά συχνά σε σχολεία στις ΗΠΑ.

2. «Χτίζοντας μια αυτοκρατορία» του Φιλ Νάιτ

«Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα βιβλίο για επιχειρήσεις, αλλά είναι και ένα βιβλίο για τη ζωή», δήλωσε ο Κουκ για τα απομνημονεύματα του συνιδρυτή της Nike, Φιλ Νάιτ.

3. «Όταν η ανάσα γίνεται αέρας» του Καλανίθι Πολ

Ο Κουκ χαρακτήρισε το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του νευροχειρούργου Πολ Καλανίθι «εκπληκτικό». Ο Καλανίθι κατέγραψε τη μάχη του με τον καρκίνο του πνεύμονα στο 4ο στάδιο, αναλογιζόμενος τη θνησιμότητα, την ασθένεια και την ιατρική στο βιβλίο του, που εκδόθηκε μετά το θάνατό του το 2015.

4. «Με λένε Μαλάλα» των Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κριστίνα Λαμπ

«Λατρεύω την ιστορία της Μαλάλα και το πάθος της γύρω από την εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών», δήλωσε ο Κουκ. «Συνεργαζόμαστε μαζί της και το έργο που επιτελεί είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα Γιουσαφζάι η οποία γράφτηκε μαζί με τη Βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Κριστίνα Λαμπ, περιγράφει την πρώιμη ζωή της Γιουσαφζάι, τον ακτιβισμό και την απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον της σε ηλικία 15 ετών.

Η Apple και το ίδρυμα Μαλάλα ανακοίνωσαν μια μακροπρόθεσμη συνεργασία το 2018 για να προσφέρουν σε περίπου 100.000 μη προνομιούχα κορίτσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έκτοτε η Γιουσαφζάι έχει συμβόλαιο συνεργασίας με το Apple TV+.

5+1 Βιογραφίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και Μπόμπι Κένεντι

«Λατρεύω να διαβάσω βιογραφίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μπόμπι Κένεντι και μερικών από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που προωθούσαν τα πολιτικά δικαιώματα», είπε ο Κουκ στην Ντού Λίπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ