Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 40%

NEWSROOM
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 40%
Φωτογραφία: AP Images

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της για έκτο διαδοχικό μήνα, ανεβάζοντάς το στο 40%, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και εξηγεί στην ανακοίνωσή της πως το επίπεδο της νομισματικής σύσφιξης είναι «πολύ κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να χαραχτεί πορεία προς τον αποπληθωρισμό. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος της σύσφιξης θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η νομισματική σύσφιξη θα διατηρηθεί για όσο καιρό είναι απαραίτητο ώστε να υπάρξει εγγύηση για διαρκή σταθερότητα των τιμών», προσθέτει η κεντρική τράπεζα.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, η νέα ομάδα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 40% σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός, που έφθασε τον περασμένο μήνα το 61,36%, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ