Γερμανία: Δίνει 50-50 πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

NEWSROOM
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων (το Σύμφωνο Σταθερότητας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Παρασκευή είναι αρκετές θεωρεί η Γερμανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

«Υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα 50-50, αν όχι μεγαλύτερη», δήλωσε μία από τις πηγές σήμερα Τετάρτη.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίοι θεωρούν απίθανη μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες φέτος, επειδή οι διαφορές μεταξύ των χωρών σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι πολύ μεγάλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν την προσεχή Παρασκευή τις αλλαγές στους κανόνες, με στόχο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση που θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξαν πολύ εντατικές συνομιλίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δεν θα αποτύχει επειδή δεν θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», δήλωσε μια πηγή.

Οι κανόνες έχουν ανασταλεί από το 2020, όμως πρόκειται να επανέλθουν από το 2024 και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θέλουν να τους επικαιροποιήσουν πριν αρχίσουν να ισχύουν και πάλι.

Ένας νέος συμβιβασμός που πρότεινε η ισπανική προεδρία σχετικά με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έγινε θετικά δεκτός από τη Γερμανία, ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει μια τεράστια πρόκληση στο διαρθωτικό σκέλος.

Το Βερολίνο επιθυμεί επίσης οι νέοι κανόνες να αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ χαμηλότερα του 3%, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι για την κάλυψη απρόβλεπτων γεγονότων. Μια τέτοια συνθήκη θα περιόριζε περαιτέρω τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών των εθνικών κυβερνήσεων.

Μια κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία είναι επίσης ότι το κόστος των τόκων δεν θα πρέπει να αφαιρείται στις διαδικασίες ελλείμματος κατά τη μείωση των διαρθρωτικών ισοζυγίων, δήλωσαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Πηγαίνουμε με τη σταθερή πρόθεση να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά φυσικά η συμφωνία δεν θα έρθει με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε μία από τις πηγές.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε .δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2024, επειδή τα σχέδια των προϋπολογισμών για το επόμενο έτος έχουν καταρτιστεί με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ