Ευρωζώνη: Υποχώρησε κατά 0,1% η οικονομία το γ΄ τρίμηνο 2023 – Στασιμότητα στην Ελλάδα

NEWSROOM
Πλατεία στη Ρώμη
Πλατεία στη Ρώμη /φωτογραφία shutterstock

Αρνητικό ρυθμό μεταβολής σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023 εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια ώρα που το ΑΕΠ της Ελλάδας κατέγραψε στασιμότητα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Βάσει των στοιχείων, η οικονομίας της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο υποχώρησε κατά -0,1%, εν συγκρίσει με το +0,1% το β΄ τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση και σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη (0%).

Παράλληλα, πρόκειται για υποβάθμιση της επίδοσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς στις δύο προηγούμενες προκαταρκτικές εκθέσεις, έκανε λόγο για οριακή ανάπτυξη 0,1%.

Η ανάπτυξη στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2023 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%, ενώ το δ΄ τρίμηνο του 2022 είχε «τρέξει» με 1,8%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης «φλερτάρει» με την ύφεση, ενώ το τρέχον τρίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, καθώς είναι η περίοδος που περιλαμβάνει τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά και τις Black Friday και Cyber Monday, όπου οι καταναλωτικές δαπάνες εκτινάσσονται.

Σε περίπτωση που και το δ΄ τρίμηνο καταγραφούν ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, τότε οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν με τις μειώσεις των επιτοκίων πιο γρήγορα από το αναμενόμενο (μετά το α΄ τρίμηνο του 20234).

Τόσο οι καταναλωτικές, όσο και οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου παρέμεινε σταθερός. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές κατά 1,2%.
αντίστοιχα).

Στάσιμη παρέμεινε σε τριμηνιαία βάση και η ελληνική οικονομία, καθώς κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,1%, ρυθμός σύμφωνος με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σήμερα εξάλλου, η Eurostat δημοσιοποίησε και τα στοιχεία για την απασχόληση στην Ευρωζώνη, η οποία το προηγούμενο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 0,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ