Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Θα χρειασθεί νέα συνάντηση 

NEWSROOM
Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Θα χρειασθεί νέα συνάντηση 
Φωτογραφία: AP Images

Κοντά σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά από οκτώ συνεχόμενες ώρες συνομιλιών, όμως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και ενδεχομένως άλλη μια συνάντηση για να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στις συνομιλίες.

Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τα όρια της Ε.Ε.. Παράλληλα άλλες χώρες, που έχουν χωρισθεί σε δύο «στρατόπεδα» πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για θέματα όπως ο ελάχιστος ρυθμός της ετήσιας μείωσης του χρέους.

«Έχουν καταλήξει για απόψε», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. «Καταλαβαίνω ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις από πολιτική και νομική άποψη».

Η μεταρρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για έλλειμμα στο 3%, είναι απαραίτητη επειδή η εκτίναξη του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία κατέστησε το υφιστάμενο πλαίσιο μη ρεαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέψουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση που το παλιό σύστημα δεν αντιμετωπίζει.

Η μεταρρύθμιση που συζητείται αποσκοπεί στην ελάφρυνση των σημερινών απαιτήσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, προσφέροντας σε κάθε χώρα εξατομικευμένες πορείες μείωσης του χρέους σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, μαζί με κίνητρα για επενδύσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στο 90% των σχεδιαζόμενων αλλαγών, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών χθες Πέμπτη κατά την είσοδό τους στις συνομιλίες.

Άλλες χώρες εργάζονται για την επίλυση ζητημάτων, όπως το μέγεθος των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας για την αποφυγή παραβίασης των ορίων δανεισμού της Ε.Ε. και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων.

«Η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. θα προβληματιστεί σήμερα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει και σχετικά με την ιδέα της διοργάνωσης μιας πιθανής πρόσθετης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.», τόνισε ο διπλωμάτης.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε ότι άλλη μια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις φέτος.

Ο χρόνος πιέζει, διότι οι νέοι κανόνες πρέπει να λάβουν την έγκριση του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Φαίνεται ότι οδεύουμε προς άλλη μια συνάντηση τη μεθεπόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Μια συμφωνία για τους νέους κανόνες μεταξύ των κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο είναι απίθανο να επηρεάσει τη δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης το επόμενο έτος, διότι αυτό έχει ήδη αποφασιστεί στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών του 2024, που καταρτίστηκαν βάσει προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες είναι σημαντικοί για τους επενδυτές ομολόγων και για την αξιοπιστία του δημοσιονομικού συντονισμού της Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται τη δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ