Δισεκατομμυριούχοι: Οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στην πανδημία

Φώτο: Shutterstock

Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου- έχει εκτιναχθεί από 405 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2023. Η Oxfam χρησιμοποίησε στοιχεία από το Forbes και το Wealth X.

Οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι:

  • Ελον Μασκ, CEO των X, Tesla, Space X
  • Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH
  • Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon
  • Λάρι Ελισον της Oracle και
  • ο βετεράνος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ
Έλον Μασκ

Η έκθεση της Oxfam δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ώστε να συμπέσει με την έναρξη της τελευταίας ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου η λεγόμενη παγκόσμια ελίτ των κορυφαίων επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών συναντάται στο Νταβός της Ελβετίας, αν και οι πέντε δισεκατομμυριούχοι που αναφέρονται στην έκθεση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, σύμφωνα με το CNBC.

Σύμφωνα με την έκθεση, επτά από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο. Εν τω μεταξύ, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κατέχει το 43% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την έρευνα, όπως μετοχές και ομόλογα, μαζί με συμμετοχές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια», ανέφερε η Oxfam.

Η φιλανθρωπική οργάνωση υπογράμμισε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αυξήθηκαν κατά 52% το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με τα μέσα κέρδη τους μεταξύ 2018 και 2021.

«Η ακραία φτώχεια στις υποανάπτυκτες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, ωστόσο ένας μικρός αριθμός υπερπλούσιων ανδρών ανταγωνίζεται για το ποιος θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», δήλωσε η Aleema Shivji, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των υπερπλουσίων και της υπόλοιπης κοινωνίας «περιορίζοντας την εταιρική εξουσία», μεταξύ άλλων με τη διάλυση των μονοπωλίων, την επιβολή ανώτατου ορίου στις αμοιβές των CEO και την προσθήκη νέων φόρων στον πλούτο και τα υπερκέρδη

ΣΧΕΤΙΚΑ