Ξενοδοχεία: Πέντε τρόποι για να βρείτε κρυμμένες κάμερες - Ποιος είναι ο πιο πετυχημένος

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με κρυφές κάμερες έχουν αυξηθεί σχεδόν 400% τα τελευταία δύο χρόνια.

Κρυφές κάμερες βρίσκονται σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενα σπίτια, κρουαζιερόπλοια, ακόμη και μπάνια αεροπλάνων, αφήνοντας πολλούς ταξιδιώτες με το ερώτημα πώς μπορούν να τις ανακαλύψουν.

Οι spycams, όπως ονομάζονται, γίνονται όλο και μικρότερες, πιο δύσκολο να βρεθούν και πιο εύκολο να αγοραστούν.

Από ξυπνητήρια μέχρι αποσμητικά χώρου, μπουκάλια νερού και θήκες οδοντόβουρτσας, οι κάμερες είναι ενσωματωμένες σε κοινά είδη οικιακής χρήσης που συνδυάζονται άψογα με τη διακόσμηση του σπιτιού. Μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα ή διαδικτυακά και μέσω καταστημάτων λιανικής όπως η Amazon και η Walmart.

Και αντί να χρειάζεται να ανακτήσουν την κάμερα για να λάβουν το περιεχόμενο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταδώσουν ζωντανές εικόνες απευθείας στα τηλέφωνά τους, δήλωσε ο Pieter Tjia, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τεχνικών υπηρεσιών OMG Solutions με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ακόμη χειρότερα, οι ηδονοβλεψίες μπορούν να πουλήσουν το υλικό σε ιστότοπους πορνό, όπου μπορούν να προβληθούν χιλιάδες φορές.

Δεν είναι περίεργο γιατί οι ιστότοποι, από το YouTube έως το TikTok, είναι γεμάτοι με βίντεο ανθρώπων που προτείνουν απλούς τρόπους εύρεσης κρυφών καμερών.

Για να το ανακαλύψουν, ο Tjia και η ομάδα του έκρυψαν 27 κάμερες σε ένα σπίτι και στη συνέχεια παρείχαν στο CNBC συσκευές που συνήθως συνιστώνται για να τις βρει.

Συνολικά, το CNBC πραγματοποίησε πέντε γύρους δοκιμών για να δει ποια μέθοδος ήταν η πιο αποτελεσματική.

Κάμερα

Μέθοδος πρώτη -Χρησιμοποιώντας το «γυμνό μάτι»

Αρχικά, εξετάσαν τα δωμάτια χρησιμοποιώντας την πιο εύκολη και φθηνή μέθοδο από όλες: το τεστ «γυμνού ματιού».

Η ομάδα πήγαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν φαινόταν παράταιρο ή ύποπτο. Μετά από 20 λεπτά αναζήτησης, βρήκε μια κάμερα ενσωματωμένη μέσα σε ένα ρολόι — η οποία ήταν κλειστή επειδή η ώρα ήταν λάθος.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει κανένα κόστος αλλά αποκάλυψε μόλις μία κάμερα.

Μέθοδος δεύτερη - Εφαρμογή από smartphone 

Σε αυτή την δοκιμή, η ομάδα κατέβασε μια δημοφιλή εφαρμογή που ονομάζεται fing, η οποία σαρώνει δίκτυα Wi-Fi για κάμερες, ενώ χρησιμοποίησε επίσης τον φακό του τηλεφώνου για να διευκολύνει την προβολή των φακών της κάμερας, μια κοινή σύσταση στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή έδειξε ότι 22 συσκευές ήταν συνδεδεμένες στο wi-fi του σπιτιού — αλλά όχι κάμερες.

Ο Τjia εξήγησε ότι όταν τα μέλη της ομάδας του έστησαν τις κάμερες στο σπίτι, δημιούργησαν επίσης ένα δεύτερο ασύρματο δίκτυο. Στη συνέχεια συνέδεσαν τις κρυφές κάμερες σε αυτό το δίκτυο, παρακάμπτοντας το κύριο δίκτυο του σπιτιού.

«Ακόμα κι αν δεν το κάναμε αυτό, η εφαρμογή θα έδειχνε ότι οι κάμερες βρίσκονται στο σπίτι, αλλά όχι εκεί που βρίσκονται», είπε.

Η ομάδα είχε καλύτερη τύχη χρησιμοποιώντας τον φακό του τηλεφώνου, αφού βρήκε άλλες τρεις κάμερες - σε έναν αναμεταδότη wi-fi, ένα κουμπί πουκάμισου και ένα αρκουδάκι.

Ο Τjia ανέφερε ότι οι περισσότερες κρυφές κάμερες κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου, κατά ειρωνικό τρόπο, απαγορεύονται.
Το κόστος για αυτή την μέθοδο ανέρχεται στα 25 δολάρια για ετήσια συνδρομή και αποκαλύφθηκαν 3 κάμερες.

Μέθοδος τρίτη - Χρήση ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων

Έχοντας εντοπίσει μόνο τέσσερις από τις 27 κάμερες, ήρθε η ώρα η ομάδα να στραφεί σε συσκευές χειρός που έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν κρυφές κάμερες - όπως ένας ανιχνευτής ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπει ηχητικό σήμα όταν βρίσκεται κοντά σε κάμερα κατασκοπείας.
 Αυτά λειτουργούν όταν οι κάμερες είναι ενεργοποιημένες και συνδεδεμένες σε Wi-Fi, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα βρουν κάμερες που χρησιμοποιούν κάρτες SD για την αποθήκευση δεδομένων, είπε ο Tjia.

Η συσκευή είχε επίσης έναν ενσωματωμένο ανιχνευτή φακού, αλλά το ηχητικό σήμα αποδείχτηκε λανθασμένο  αποσπώντας την προσοχή ώστε η ομάδα να μην εντοπίσει ούτε μια κάμερα. Ηχούσε ακόμη και όταν βρισκόταν σε μέρη του σπιτιού που δεν υπήρχαν καθόλου κάμερες.

Το κόστος σε αυτή την μέθοδο ανέρχεται σε 100-200 δολάρια και δε βρέθηκε καμία κάμερα.

Κρυφή κάμερα

Μέθοδος τέταρτη - Χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή φακού

Ενας βασικός ανιχνευτής φακών είναι φθηνός, φορητός και εύκολος στη χρήση.  Η συσκευή εκπέμπει υπέρυθρο φως, το οποίο ανακλάται από τον φακό της κάμερας ως κόκκινη κουκκίδα.

Το πρόβλημα;  Πρέπει να είστε κοντά στην κάμερα για να λειτουργήσει. Παρά τη δημοτικότητά του στο διαδίκτυο, η ομάδα βρήκε μόνο δύο κάμερες με αυτήν τη συσκευή — η μία σε έναν διαχύτη αιθέριων ελαίων και η άλλη σε μια συσκευή Wi-Fi mesh.

Το κόστος σε αυτή την μέθοδο ανέρχεται στα 50 δολάρια και βρέθηκαν δύο κάμερες.

Μέθοδος πέμπτη - Χρήση προηγμένου ανιχνευτή φακού

Για την τελευταία δοκιμή, χρησιμοποιήθηκε ένας πιο εξελιγμένος ανιχνευτής φακών.

Μοιάζει με κιάλια, τονίζει επίσης το φως που αντανακλάται από έναν φακό κάμερας. Ωστόσο, αυτή η συσκευή λειτουργεί από απόσταση, επιτρέποντας στον κάτοχο να βλέπει κάμερες από όλη την αίθουσα.  Λειτουργεί επίσης σε φωτεινά ή σκοτεινά δωμάτια.

Συνολικά, βρέθηκαν 11 κάμερες με αυτή τη συσκευή — περισσότερες από όλες τις άλλες κάμερες που βρέθηκαν στις υπόλοιπες δοκιμές συνολικά. Το κόστος για μια τέτοια συσκευή ανέρχεται στα 400 δολάρια.

Το τελικό αποτέλεσμα

Συνολικά, βρέθηκαν 17 από τις 27 κάμερες — όχι ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά ούτε και εξαιρετικό.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με κρυφές κάμερες έχουν αυξηθεί σχεδόν 400% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Sprout Social — με αμέτρητα άρθρα αφιερωμένα στην εύρεση μιας γρήγορης και εύκολης λύσης στο αυξανόμενο πρόβλημα.

Αλλά σε αυτό το παιχνίδι γάτας και ποντικιού, οι κάμερες έχουν το πάνω χέρι, επισημαίνει ο Tjia.

Οι συσκευές ανίχνευσης βελτιώνονται, αλλά και οι κάμερες είναι κρυφές, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ