Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 27 για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

NEWSROOM
igetes-xamogeloun-orban-skyvei.jpg
Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Βίκτορ Όρμπαν λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής / twitter/charlesmichael

Πως έπεισαν τον Όρμπαν να άρει το βέτο

Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη στήριξης της Ουκρανίας. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στο Χ ο Σαρλ Μισέλ.

Τι αναφέρει το κείμενο των 27

Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπεισαν τον Όρμπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Ο Όρμπαν είχε ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της περασμένης συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο και γίνονταν προσπάθειες για να τον μεταπείσουν. Η ανακοίνωση του Μισέλ επιβεβαιώνει ότι οι ηγέτες κατάφεραν να πείσουν τον Ούγγρο ηγέτη, σε πολυμερή συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν την έναρξη της Συνόδου.

Ο Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Politico, η συνάντηση διευρύνθηκε και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Τον Δεκέμβριο, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου, οι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών και τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στην Ουκρανία και της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Το πολυετές πλαίσιο προβλέπει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κονδύλι 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί για τις ακόλουθες νέες προτεραιότητες:

-50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια).
-2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.
-7,6 δισ. ευρώ για τη «γειτονιά» και τον κόσμο.
-1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP.
-2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας.
-1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας.

Sky News: Με δυνατότητα αναθεώρησης κάθε δύο χρόνια η συμφωνία

Ο Όρμπαν είχε ζητήσει να εγκρίνεται σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση στην Ουκρανία, θέση που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ηγετών, καθώς θα μπορούσε κάθε χρόνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός να ασκεί το δικαίωμα του βέτο και να εμποδίζει την κρίσιμη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές του Sky News, «η συμφωνία βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία περιλαμβάνει ετήσια συζήτηση του πακέτου, καθώς και τη δυνατότητα αναθεώρησής του σε δύο χρόνια "εάν χρειαστεί", δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ».

Το πακέτο προορίζεται να ενισχύσει την οικονομία της Ουκρανίας για τέσσερα χρόνια.

Φον ντερ Λάιεν: «Μια καλή μέρα για την Ευρώπη»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «μια καλή μέρα για την Ευρώπη», χαιρετίζοντας τη συμφωνία.

Ολόκληρη η ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Συμφωνία!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποίησε τις προτεραιότητές μας.

-Στήριξη της Ουκρανίας.

-Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

-Στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Μια καλή μέρα για την Ευρώπη»

Ικανοποίηση στην Ουκρανία για την συμφωνία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντέδρασε μετά την έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ ενός τεράστιου πακέτου νέας οικονομικής βοήθειας για τη χώρα του.

Χαιρέτισε την «ομόφωνη» απόφαση και δήλωσε ότι «θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία».

Απο την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ σχολιάζοντας την αποφαση της ΕΕ έκανε λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ