Γερμανία: Οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 θα φθάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ

NEWSROOM
Γερμανία
Γερμανία/ Φωτογραφία shutterstock

Πρόκειται για κονδύλι-ρεκόρ για την Γερμανία

Προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ της ανέφερε στο ΝΑΤΟ η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά το 1992. Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις δαπάνες των χωρών - μελών στην άμυνα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, η γερμανική κυβέρνηση έχει αναφέρει στο ΝΑΤΟ ότι οι προγραμματισμένες αμυντικές της δαπάνες θα ανέλθουν σε 73,41 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για κονδύλι-ρεκόρ για την Γερμανία, η οποία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, ξόδεψε για τελευταία φορά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες το 1992. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το ποσοστό της Δυτικής Γερμανίας ξεπερνούσε το 3%, ενώ το 2023 οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανήλθε σε 56,64% δισεκατομμύρια δολάρια και 1,57% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει το dpa, τα στοιχεία του 2023 αναμένεται επίσης να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ο κ. Στόλτενμπεργκ, τα δύο τρίτα των 31 συμμάχων - σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι - θα επενδύσουν φέτος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Μέσω της ενίσχυσης της αποτρεπτικής και της αμυντικής ισχύος, θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον μέλους της Συμμαχίας δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Οι ανακοινώσεις γίνονται επίσης στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης δεν θα υπάρξει αμερικανική υποστήριξη σε συμμάχους με χαμηλές αμυντικές δαπάνες, αλλά ενεθάρρυνε επιπλέον την Ρωσία να επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση. Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για κάτι «ανόητο, ντροπιαστικό, επικίνδυνο και αντιαμερικανικό» και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι «οποιαδήποτε υποβάθμιση της εγγύησης βοήθειας του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και αποκλειστικά προς όφελος της Ρωσίας». Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων, απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο στόχος των αμυντικών δαπανών απαιτεί από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να επενδύουν μόνιμα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Μέχρι τότε αναφερόταν ως στόχος η προσέγγιση του 2% + στις αμυντικές δαπάνες έως το 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ