Κομισιόν: Ξεκινάει έρευνα για την Apple, την Google και την Meta με βάση το νόμο για τις ψηφιακές αγορές

NEWSROOM
Κομισιόν: Ξεκινάει έρευνα για την Apple, την Google και την Meta με βάση το νόμο για τις ψηφιακές αγορές
Φωτογραφία: Shutterstock

Μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Apple, η Google και η Meta, θα διερευνηθούν για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιον. Σε περίπτωση που οι εταιρείες βρεθούν ένοχες για μονοπωλιακές πρακτικές τότε κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

Ο νόμος, που ισχύει από τις 7 Μαρτίου, υποχρεώνει τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές συνομιλιών να συμμορφώνονται με κανονισμούς που διασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβαν οι εταιρείες δεν είναι αυτά που πρέπει για να θεωρηθεί ότι έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες του νόμου για τις ψηφιακές αγορές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα ερευνήσουν την Alphabet σχετικά με το αν καθοδηγεί τους χρήστες να επιλέξουν τα δικά της προϊόντα εντός του Google Play Store και μέσω της μηχανής αναζήτησης της. Ανάλογη έρευνα θα γίνει και στην Apple σχετικά με το App Store και το Safari.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Meta, η έρευνα θα εστιάσει στο μοντέλο «Pay or consent». Το συγκεκριμένο μοντέλο ζητάει από τους χρήστες να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή παραχωρώντας ορισμένα από στοιχεία τους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς. Αν οι χρήστες επιλέξουν να μη παραχωρήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να πληρώσουν συνδρομή για τη χρήση μιας υπηρεσίας.

Η Κομισίον θα ερευνήσει επίσης το κατά πόσο έχει συμμορφωθεί η Apple στους νέους κανονισμούς, εντός της Ε.Ε., που αφορούν τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών εντός του οικοσυστήματος της εταιρείας. Από την έρευνα δεν γλίτωσε ούτε η Amazon καθώς θα εξεταστεί για το αν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εντός του Marketplace της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ