Οι αγρότες επέστρεψαν με τρακτέρ στις Βρυξέλλες -Χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας του Βελγίου [βίντεο]

NEWSROOM
Οι αγρότες στους δρόμους των Βρυξελλών
Οι αγρότες στους δρόμους των Βρυξελλών / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές για το κλίμα χαρακτηρίζουν λυπηρή την αλλαγή στις πολιτικές της ΕΕ.

Δεκάδες αγρότες απέκλεισαν δρόμους κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συνεδριάζουν για να συζητήσουν την κρίση στον αγροτικό κλάδο, που οδήγησε σε μήνες διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ένωση.

Με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για την ΚΑΠ σε εξέλιξη οι αγρότες εμμένουν στις διαμαρτυρίες τους για την υπερβολική, όπως καταγγέλλουν, γραφειοκρατία, τα ενισχυμένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

«Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», έγραφε ένα πλακάτ σε ένα τεράστιο τρακτέρ που απέκλεισε μια κεντρική λεωφόρο.

Αν και η σημερινή κινητοποίηση των αγροτών ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις τους, ο αντίκτυπος στη βελγική πρωτεύουσα ήταν αρκετά μεγάλος κατά την πρωινή ώρα αιχμής και οι Αρχές ζήτησαν από τους επιβάτες να μην μετακινηθούν ει δυνατόν στις Βρυξέλλες και τους προέτρεψαν σε τηλεργασία.

Με τις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα και από την Πολωνία μέχρι την Ιρλανδία, οι αγρότες έχουν ήδη αποσπάσει μια σειρά παραχωρήσεων από τις Αρχές της ΕΕ και τις εθνικές Αρχές, από χαλάρωση των ελέγχων στα αγροκτήματα έως αποδυνάμωση των κανόνων για τα φυτοφάρμακα και το περιβάλλον.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την αποδυνάμωση ή τον περιορισμό των κανόνων σε τομείς όπως η αμειψισπορά, η προστασία της κάλυψης του εδάφους και οι μέθοδοι άροσης. Οι μικροκαλλιεργητές, που αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού και τους πιο δραστήριους στο κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, θα εξαιρούνται από ορισμένους ελέγχους και κυρώσεις βάσει των νέων κανόνων.

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές για το κλίμα χαρακτηρίζουν λυπηρή την αλλαγή στις πολιτικές της ΕΕ υπό την πίεση των διαμαρτυρόμενων αγροτών σημειώνοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες παραχωρήσεις θα στοιχειώσουν την Ένωση σε μια γενιά που η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ακόμη σκληρότερα τη Γηραιά Ήπειρο.

Από πολιτικής άποψης η Ένωση μετακινήθηκε προς τα δεξιά τον περασμένο χρόνο. Ακροδεξιοί λαϊκιστές προσπαθούν ενόψει των ευρωεκλογών να προσελκύσουν τις ψήφους των αγροτών υποστηρίζοντας ότι οι κλιματικές και αγροτικές πολιτικές της ΕΕ ελάχιστα απέχουν από μια γραφειοκρατική παρέμβαση πολιτικών της ελίτ, που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τα υπαρκτά προβλήματα του αγροτικού κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ