Σιτάρι: Οι καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος «απειλούν« τις τιμές

Φώτο: Shutterstock

Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος απειλούν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού υπό πίεση και να αναζωπυρώσουν τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους των τροφίμων.


Από τα βρεγμένα χωράφια στη δυτική Ευρώπη μέχρι τα ξερά εδάφη στην Αυστραλία και την εισβολή της Μόσχας που συγκρατεί τις προμήθειες σιταριού της Ουκρανίας, οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν τα μικρότερα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν ενόψει της πρώτης πρόβλεψης της αμερικανικής κυβέρνησης για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι πλούσιες συγκομιδές στη Μαύρη Θάλασσα κρατούν εδώ και καιρό τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και το σιτάρι διαπραγματεύεται στο μισό του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, αλλά οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται και πάλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν ανακάμψει για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους καταναλωτές που έχουν αρχίσει να ανακουφίζονται από την σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων. Οποιοδήποτε παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών και να αναζωπυρώσει την πληθωριστική πίεση στις κεντρικές τράπεζες - με άλλες σημαντικές καλλιέργειες όπως το κακάο και ο καφές να έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά φέτος.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί, τα αποθέματα παραμένουν μειωμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα προβλήματα των νέων καλλιεργειών κλιμακώνονται», δήλωσε ο James Bolesworth, διευθύνων σύμβουλος της CRM AgriCommodities.

Με τις συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο να πλησιάζουν, οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος για να βελτιωθούν - ή να επιδεινωθούν - τα πράγματα.

Ακολουθεί μια σύνοψη των συνθηκών στους σημαντικότερους παραγωγούς:

Ανομβρία στην Μαύρη Θάλασσα

Ο κορυφαίος εξαγωγέας, η Ρωσία, κινδυνεύει να χάσει την κρίσιμη υγρασία, καθώς οι εβδομάδες καύσωνα και η ανεπαρκής βροχόπτωση στα νότια της χώρας ωθούν τους αναλυτές να μειώσουν τις εκτιμήσεις για τη συγκομιδή. Το μισό χειμερινό σιτάρι της Ρωσίας θα παραμείνει πολύ ξηρό τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη η Commodity Weather Group.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η ξηρασία εμπόδισε επίσης την παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο πόλεμος τροφοδοτεί και άλλα προβλήματα. Οι επιθέσεις στις γεωργικές υποδομές απειλούν τις εξαγωγές και το εργατικό δυναμικό έχει εξαντληθεί καθώς οι άνδρες υπηρετούν στο στρατό.

Η παραγωγή σιτηρών την ερχόμενη περίοδο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι αγρότες αναμένεται να στρέψουν τα στρέμματα σιτηρών σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη.

Υγρασία στην Δυτική Ευρώπη

Η υγρή άνοιξη έπληξε την ανάπτυξη των καλλιεργειών στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η ποιότητα των χειμερινών καλλιεργειών - η οποία καθορίζει αν οι προμήθειες χρησιμοποιούνται για τρόφιμα ή ζωοτροφές - θα μπορούσε επίσης να υποφέρει. Στη Γαλλία, το μερίδιο του σιταριού και του κριθαριού υψηλής ποιότητας υπολείπεται κατά πολύ από το περσινό επίπεδο. Η βροχή έχει επίσης επιβραδύνει τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Προφανώς ανησυχούμε για το ζήτημα των μη φυτεμένων εκτάσεων, δεδομένου ότι συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Benoit Pietrement, πρόεδρος του συμβουλίου σιτηρών στο γραφείο καλλιεργειών FranceAgriMer.

Θερμό καλοκαίρι στην Αυστραλία

Ένα ξηρό, θερμό καλοκαίρι σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας, έχει στεγνώσει το έδαφος ακριβώς τη στιγμή που οι αγρότες φυτεύουν την καλλιέργεια. Ενώ η πρόσφατες βροχές παρείχαν μια μικρή ανακούφιση σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας, οι καλλιεργητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να «ψηθούν» αν η βροχή σταματήσει μετά το φύτρωμα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia. «Το ράλι του σιταριού τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ταχύτερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Ξηρασία στις ΗΠΑ

Η ξηρασία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των αγρών σιταριού στις ΗΠΑ από τις αρχές Απριλίου και παραμένει ανησυχητικό φαινόμενο για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις, ακόμη και όταν οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν βροχές. Παρόλα αυτά, περισσότερο σιτάρι στις ΗΠΑ βρίσκεται είναι καλύτερης ποιότητας από ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του έτους και οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις παραμένουν μπροστά από το μέσο ρυθμό πενταετίας.

Οι ανησυχίες για τη σοδειά εμφανίζονται στις τιμές, με τις αγορές να κρατούν στάση αναμονής. Αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πριν από την έναρξη των πρώτων συγκομιδών στο βόρειο ημισφαίριο σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ