Ιταλία: Η κυβέρνηση πούλησε μετοχές της ENI για να ξεπληρώσει το χρέος της

NEWSROOM
meloni
H Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: Shutterstock

Σε ποιες άλλες εταιρείες θα πουλήσει τις κρατικές μετοχές προκειμένου να συγκεντρωθούν 20 δισ. ευρώ έως το 2026

Η Ιταλία πούλησε μερίδιο ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,52 δισ. δολάρια) στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Eni σε μια προσπάθεια να μειώσει το υπέρογκο χρέος της.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έκλεισε την Τετάρτη την τοποθέτηση περίπου του 2,8% των μετοχών της κρατικά ελεγχόμενης ενεργειακής εταιρείας μέσω μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας δημιουργίας βιβλίων, σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς που περιήλθαν στην κατοχή του Bloomberg και της σχετικής κυβερνητικής δήλωσης.

Η Ρώμη επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την πώληση μεριδίων εταιρειών ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών στην Banca Monte dei Paschi di Siena και στην Poste Italiane. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, το οποίο κυμαινόταν περίπου στο 137% της παραγωγής της χώρας στο τέλος του περασμένου έτους.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα διατηρήσει περίπου το 2% της Eni μετά την πώληση, ενώ ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi e Prestiti θα κατέχει περίπου το 28%.

Η Ιταλία προσέφερε περίπου 92 εκατομμύρια μετοχές προς 14,855 ευρώ η κάθε μία, με έκπτωση 1,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Eni στις 15 Μαΐου. Οι UBS, Goldman Sachs και Jefferies ενήργησαν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές.

Η ενεργειακή εταιρεία, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 49 δισ. ευρώ, έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην παραγωγή φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Η Eni αναδιοργανώνεται μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου για την απόσχιση της βιοχημικής της επιχείρησης Novamont και τη δημιουργία μιας μονάδας για δραστηριότητες δέσμευσης άνθρακα. Σχεδιάζει επίσης να πωλήσει μερίδιο ή να εισαγάγει στο χρηματιστήριο τη μονάδα διύλισης και καυσίμων Enilive.

ΣΧΕΤΙΚΑ