Χάος στη Βενεζουέλα – Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Μαδούρο

Ο Χουάν Γκαϊντό / AP Images

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καλώντας όλους τους Αμερικανούς διπλωμάτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με σε 72 ώρες.

Λίγες ώρες πριν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Βουλής, Χουάν Γκουαϊντό, αυτο-ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας στο πλαίσιο μίας τεράστιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους του Καράκας και καλούσαν το Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν άμεσα Προεδρικές εκλογές.

Σηκώνοντας το δεξί χέρι μπροστά στο πλήθος, ο Γκουαϊντό ορκίστηκε να υπερασπιστεί το έθνος, ανακήρυξε τον εαυτό του μεταβατικό Πρόεδρο και κάλεσε το στρατό να τον υποστηρίξει.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, κίνηση την οποία ακολούθησε η Βραζιλία και μία από σειρά από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και ο Καναδάς, ενώ στο πλευρό του Μαδούρο στάθηκε η Κούβα. Νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, είχε αποκαλέσει τον Μαδούρο «πρώην Πρόεδρο» της χώρας, είχε καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους και είχε πει ότι ο Μαδούρο δεν έχει πια εξουσία, ζητώντας από το στρατό να υποστηρίξει τον Χουάν Γκουαϊντό.

Μέχρι ώρας, ο στρατός συνεχίζει να στηρίζει τον Μαδούρο, ενώ οι χθεσινές διαδηλώσεις κατά του Προέδρου ήταν εκτός από μεγαλειώδεις και αιματηρές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ και τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πάνω από δέκα άνθρωποι έχασαν της ζωή τους. Κάποιοι μιλούν για 14 νεκρούς, ενώ άλλοι αυξάνουν τον τραγικό απολογισμό στους 16 νεκρούς.

Με μία παθιασμένη ομιλία, ο Νικολάς Μαδούρο μίλησε για πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης, όπως είπε, κυβέρνησής του και υποστήριξε ότι πίσω από αυτό βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ έδωσε και προθεσμία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες για να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Όλα αυτά γίνονται στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, που όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δραματική κατάσταση στην οικονομία, λόγω των επιλογών των Σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Ούγκο Τσάβες και του διαδόχου του, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013. Στη χώρα των 34 εκατομμυρίων, πάνω από 3 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει λόγω της κρίσης, ενώ η πείνα θερίζει το λαό. Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον μετρήσιμος και εκτιμάται σε τετραψήφιο ή και μεγαλύτερο αριθμό. Ο Μαδούρο έκοψε ακόμη και νέο νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Η χώρα βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με διαρκείς διακοπές ρεύματος, αλλά και διαρκή καταστολή της όποιας αντιπολίτευσης στο Μαδούρο, που εξελέγη βγάζοντας παράνομη την αντιπολίτευση και με ευρεία νοθεία.

Η απάντηση του Μαδούρο και της κυβέρνησης του στην οικονομική απελπισία είναι ότι οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ