Γκουρού των επενδύσεων προειδοποιεί για κοινωνική αναταραχή

Είναι δύσκολο το φετινό φόρουμ στο Νταβός των Ελβετικών Άλπεων, καθώς καταγράφηκαν ηχηρές απουσίες που οφείλονται στα εσωτερικά προβλήματα των χωρών. Ο Σι Ζινπίνγκ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας, που κατέγραψε τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 28 ετών. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αντιμετωπίσει την εσωτερική ταραχή με τις διαρκείς κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, ο Ντόνλαντ Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει το πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στο μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.

Όπως έγραψε σε επιστολή του προς επενδυτές ο 61 ετών, Σεθ Κλάρμαν, ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στον κόσμο, γνωστός και ως «Μάντης της Βοστόνης», τα μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι οι κοινωνικές αναταραχές, τα αυξημένα επίπεδα χρέους και η αποδυνάμωση της Αμερικής ως παγκόσμια δύναμη. Ο Κλάρμαν είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίων του hedge fund, Baupost Group, με κεφάλαια 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το βιβλίο του, που δημοσιεύτηκε το 1991, με τίτλο Margin of Safety» και στο οποίο καλεί τους αναγνώστες να αντιστέκονται στις υπερβολές της Wall Street συνεχίζει να πωλείται στο Amazon για περισσότερα από 1.000 δολάρια. Στο τελευταίο του επενδυτικό σημείωμα, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο Νταβός, και έχει έκταση 22 σελίδων, τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συζητάμε για δουλειές ως συνήθως εν μέσω διαδηλώσεων, αναταραχών, κλεισίματος κυβερνήσεων και κλιμακούμενες κοινωνικές εντάσεις».

Ο Κλάρμαν δεν ανησυχεί απλά για τις πολιτικές εντάσεις. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο New Yorker, είπε ότι οι κοντόφθαλμες πρακτικές των επιχειρήσεων έχουν πλέον αρχίσει να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον καπιταλισμό. Και, μάλιστα, προσθέτει ότι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές θεώρησαν πολλά πράγματα δεδομένα χωρίς να βλέπουν τον κόσμο που αλλάζει γύρω τους.

Το 2016, το Ινστιτούτο Πολιτικής του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι μόλις το 42% των μιλένιαλς είναι υπέρ του καπιταλισμού. Ο Κλάρμαν πιστεύει ότι οι χειρότεροι του είδους αφέθηκαν να καθορίσουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι λένε «Wall Street» υποτιμητικά. Θεωρούν ότι είναι κάτι ανήθικο, γεμάτο με άπληστους ανθρώπους όπου δε συμβαίνει τίποτα καλό – κάτι, όπως λέει, που «είναι άδικο και δεν είναι αλήθεια».

Ο διάσημος επενδυτής, που πολλοί στην αγορά τον θεωρούν αντίστοιχο του Γουόρεν Μπάφετ, τονίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει πλέον να αμφισβητούν θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στην αγορά και την οικονομία. Πρόσφατα, η ΜΚΟ, Oxfam, δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν περιουσία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με τη συνολική περιουσία των 3,8 δισεκατομμυρίων φτωχότερων ανθρώπων – το μισό πλανήτη. Στο τελευταίο του βιβλίο «Can American Capitalism Survive?», ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αρθρογράφος της Washington Post, υποστηρίζει ότι όλοι πλέον «επικεντρώνονται στο πώς θα αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων», με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να «έχουν εγκαταλείψει πλέον την ιδέα του περήφανου εκπρόσωπου του αμερικανικού συστήματος».

Σε ομιλία του στο Harvard Business School, ο Κλάρμαν υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός στην Αμερική έχει πληγεί σημαντικά από την εμμονή στη βραχυπρόθεση απόδοση των τιμών των μετοχών. «Πιστεύει κανείς ότι το μόνο που έχει σημασία είναι οι μέτοχοι: ούτε οι πελάτες, ούτε η εργαζόμενοι, ούτε η κοινότητα, ούτε η χώρα, ούτε ο Πλανήτης μας;» διερωτήθηκε.

Ο διάσημος επενδυτής κάλεσε του Διευθύνοντες Συμβούλους και τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους, καλώντας τους να επιλέξουν αν θα ξεθεώνουν τους υπαλλήλους στη δουλειά, αν θα τους πληρώνουν όσο λιγότερα μπορούν, αν θα ενδιαφερθούν για το καλό περιβάλλον εργασίας ή αν θα επιλέξουν να επωφεληθούν από την ευμάρεια των άλλων. «Επειδή απλά μπορείς να κάνεις κάτι, δε σημαίνει ότι είναι σωστό να το κάνεις», τόνισε αναφερόμενος σε περιπτώσεις χρεοκοπίας εταιρειών που ο ιδιοκτήτης αποποιείται όλων των ευθυνών.

Ο Κλάρμαν, πρώην υποστηρικτής και δωρητής των Ρεπουμπλικανών, δηλώνει πλέον ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί μία σημαντική απειλή για τη δημοκρατία και στηρίζει τους Δημοκρατικούς. Και τονίζει ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν βάσει ενός ηθικού κώδικα, δυστυχώς δε λαμβάνουν εγκωμιαστικά σχόλια από τους επενδυτές ή από τον Τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ