Η πόλη που τα σπίτια πωλούνται για… ένα ευρώ!

Φωτό: Shutterstock

Η Sambuca di Sicilia, η μικρή κοινότητα των 6.000 κατοίκων, που ανήκει στην επαρχία του Agrigento στην Σικελία, έχει ερημώσει. Στα δρομάκια με τις πέτρινες γραφικές πύλες κυκλοφορούν κυρίως ηλικιωμένοι. Οι νέοι έχουν μετοικήσει σε μεγαλύτερες πόλεις. Πώς μπορεί άραγε να αναζωογονηθεί η οικονομία μιας λιλιπούτειας πόλης που έχει νεκρώσει; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ερήμωση ενός χωριού; Πουλώντας τα σπίτια ακόμα και στην τα τιμή τους ενός ευρώ!

Αυτό αποφάσισε το δημαρχείο της Sambuca σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου που κάνουν τον γύρο του κόσμου και ανοίγουντην όρεξη σε υποψήφιους επενδυτές. Μέσα σε λίγες ώρες -όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Economy Sicilia- στάλθηκαν 40.000 ηλεκτρονικά μηνύματα που εκδήλωναν ενδιαφέρον και ζητούσαν περαιτέρω στοιχεία. Όχι αδίκως.

Το 2016 η Sambuca επιλέχθηκε ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιταλίας με μια από τις μεγαλύτερες πολιτισμικές και ιστορικές αξίες. Είναι χτισμένη σε λόφο, περιστοιχίζεται από βουνά ενώ υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αμμουδερές παραλίες. Κι όμως τα σπίτια -αρκετά εκ των οποίων είναι μαυριτανικές κατοικίες- πωλούνται σήμερα σε τιμή ενός εσπρέσο.

Οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν σε αυτή την τιμή ακόμα και κάποιο οίκημα με θέα. «Ήδη δεκάδες σπίτια βρίσκονται προς πώληση με μοναδικό σκοπό να δοθεί ξανά ζωή στο χωριό» όπως δηλώνει ο Τζιουζέπε Κατσιόπο, αντιδήμαρχος της Sambuca, και σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού τονίζοντας πως «οι αγοραστές δεν θα απογοητευτούν καθώς η Sambuca είναι γνωστή ως η «λαμπερή πόλη», ενδεχομένως γιατί τα σπίτια είναι κτισμένα με πέτρες σε ροζ και κόκκινο χρώμα. Μοναδικός όρος; Η ανακαίνιση των σπιτιού εντός τριών ετών. Το κόστος της ανακαίνισης θα πρέπει να ανέρχεται στην τιμή των 15.000 ετών και οι επενδυτές θα πρέπει να προκαταβάλουν 5.000 ευρώ ως «δέσμευση».

Αυτό το ποσό ωστόσο θα τους επιστραφεί στο ακέραιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Βάσει των ισχυρισμών του Αντιδημάρχου η μικρή ιταλική πόλη δεν μπορούσε να διασωθεί δίχως την βοήθεια των ξένων. «Δεν θα αντέχαμε να χάσουμε την πολύτιμη αραβική κληρονομιά. Ευτυχώς οι ξένοι ήδη μας βοηθούν σε αυτή την εκστρατεία διάσωσης».

Δεδομένου πως στη Sambuca, που ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, σήμερα κατοικεί η αραβική ψυχή της Ιταλίας -άλλωστε η πόλη έλαβε το όνομα της από τον Εμίρη Αλ Ζαμπούτ-, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αρκετά αραβικά κτηματομεσιτικά γραφεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ