fbpxΟ ρόλος των συζύγων στην επιτυχία των δισεκατομμυριούχων | Economistas.gr
Skip to main content

Ο ρόλος των συζύγων στην επιτυχία των δισεκατομμυριούχων

Ο ρόλος των συζύγων στην επιτυχία των δισεκατομμυριούχων
Φωτό: AP Images

Πρόσφατα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του, Μακ Κένζι, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 25 χρόνια γάμου. Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι «είχαν μία υπέροχη ζωή ως παντρεμένο ζευγάρι» και βλέπουν μπροστά τους «ένα υπέροχο μέλλον ως γονείς, φίλοι, σύντροφοι σε κοινούς στόχους, αλλά και ξεχωριστές επιδιώξεις».

Αυτό το «ξεχωριστές επιδιώξεις» είναι κάτι που έχει αγνοηθεί στην περίπτωση του συγκεκριμένου ζευγαριού. Αφού ανακοινώθηκε όμως το διαζύγιο, τα πρωτοσέλιδα επικεντρώθηκαν στο πώς η Μακ Κένζι, πολύ αγαπητή συγγραφέας στο κοινό, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τεράστια περιουσία του δισεκατομμυριούχου συζύγου της. «Τι θα γίνει με την περιουσία των 137 δισ. δολαρίων του Μπέζος;», «Πόσα θα μπορούσε να πάρει η Μακ Κένζι από το διαζύγιο;» ή ακόμα «η εκδίκηση της Μακ Κένζι: Μπορεί η μελλοντική πρώην σύζυγος να καταστρέψει την Amazon;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν τα ΜΜΕ.

Όμως, πριν τον Τζεφ, πριν την Amazon, η ζωή της Μακ Κένζι ήταν ήδη συναρπαστική. Αφού αποφοίτησε από το περίφημο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον -όπου σπούδασε υπό την επίβλεψη του θρυλικού συγγραφέα, Τόι Μόρρισον- εργάστηκε ως βοηθός στη διοίκηση ενός hedge fund στη Wall Street. Εκεί γνώρισε τον Τζεφ.

Όταν συζητάμε για τις πρώτες μέρες της Amazon, ξεχνάμε το ρόλο της Μακ Κένζι. Η σύζυγος του Μπέζος ασχολήθηκε με την εταιρεία από την αρχή. Το ζευγάρι μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ, η Μακ Κένζι οδηγούσε, ενώ ο σύζυγός της καθόταν δίπλα και έγραφε το business plan της εταιρείας. Το 1999 – δύο χρόνια αφότου η Amazon μπήκε στο Χρηματιστήριο – η Μακ Κένζι έμεινε έγκυος στο πρώτο παιδί του ζευγαριού, που απέκτησε αργότερα άλλα τρία.

Το 2005 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο. Είπε ότι της πήρε πολύ χρόνο να το γράψει, επειδή ήταν πολύ απασχολημένη με τα παιδιά, το σχολείο και τις δραστηριότητές τους. Δημοσίευσε το δεύτερο βιβλίο της το 2013, τη χρονιά που ο Τζεφ ανακοίνωσε ότι αγοράζει την Washington Post. Βρήκε τον χώρο να γράψει όταν νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στο σπίτι της οικογένειας στην Ουάσιγκτον.

Ο ρόλος που παίζουν οι γυναίκες

Κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι οι γυναίκες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν παραχωρήσεις για χάρη της οικογένειας, κάτι που δεν συμβαίνει με τους άντρες. Οι άντρες βγαίνουν από ένα διαζύγιο, χωρίς να έχει χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες θα υπονόμευαν την καριέρα τους. Ειδικοί τονίζουν ότι «η επιτυχία των αντρών συχνά δεν θα είχε έρθει ποτέ χωρίς την υποστήριξη των συζύγων τους, οι οποίες αναλαμβάνουν το βασικό όγκο των ευθυνών στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών».

Βέβαια, σε ένα διαζύγιο αυτού του μεγέθους, πόση σημασία έχει η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα του σπιτικού; Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN, εξαρτάται από την Πολιτεία στην οποία θα βγει το διαζύγιο. Στο Νιου Τζέρσεϊ ή τη Νέα Υόρκη, αυτού του είδους η συνεισφορά έχει σημασία για τις διαδικασίες του διαζυγίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζεύγος Μπέζος θα βγάλει διαζύγιο στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον όπου προβλέπεται η ίση κατανομή της περιουσίας κατά 50/50. Σε περίπτωση όμως που το ζευγάρι έχει υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, τότε τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Πώς είναι είναι μια κανονική ημέρα ρουτίνας για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Υφηλίου; Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει συγκριτικά με τη δική μας καθημερινότητα.
Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Η κοινότητα που σνόμπαρε την Amazon
Η κοινότητα που σνόμπαρε την Amazon
Οι κάτοικοι του Long Island έδιωξαν την Amazon και τώρα υπάρχει η απορία ποιος θα τολμήσει να επενδύσει στη περιοχή.
Η κοινότητα που σνόμπαρε την Amazon
Παραιτήσεις στην Amazon για την κλιματική αλλαγή
Παραιτήσεις στην Amazon για την κλιματική αλλαγή
Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι, γνωστοί με την ονομασία «Εργαζόμενοι της Amazon για την κλιματική δικαιοσύνη», έδωσα στη δημοσιότητα μία επιστολή.
Παραιτήσεις στην Amazon για την κλιματική αλλαγή
Η Amazon ανοίγει εκπαιδευτικό κέντρο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ανατολική Κίνα
Η Amazon ανοίγει εκπαιδευτικό κέντρο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ανατολική Κίνα
Η Amazon Global Selling ανακοίνωσε χθες την έναρξη των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού κέντρου πωλήσεών της για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στην πόλη Χανγκτσόου, πρωτεύουσας της κινεζικής επαρχίας Τσετσιάνγκ που βρίσκεται στα ανατολικά της Κίνας.
Η Amazon ανοίγει εκπαιδευτικό κέντρο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ανατολική Κίνα