Η Γαλλία αλλάζει στη σκιά της Γερμανίας

Το πρωτοσέλιδο της Liberation της 30/10/2018

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στέκεται με ύφος βαθιάς περισυλλογής κάτω από τον τίτλο : Δημόσιοι Υπάλληλοι: Επισφαλές κράτος. Πρόκειται για το χθεσινό (30 Οκτωβρίου) πρωτοσέλιδο της Liberation που θίγει την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να καταργήσει 120.000 θέσεις εργασίας ξεκινώντας από σήμερα και «ολοκληρώνοντας το έργο της» μέχρι το 2022. H γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επεκτείνει το στάτους του συμβασιούχου.

Η Γαλλία αλλάζει στη σκιά της Γερμανίας. «Μια κυβέρνηση με ροπή στην αριστερά αναμένεται να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις με δεξιό πρόσημο» σχολίασε πριν από λίγες εβδομάδες ο οικονομολόγος της ING Julien Manceaux σχετικά με τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αναφερόμενος κυρίως στην μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας και του συνταξιοδοτικού. Τι θα απογίνει όμως το περίφημο γαλλικό κράτος πρόνοιας;

Η βασική αποστολή του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν θα είναι άλλη από επαναφορά των μεταρρυθμίσεων. Ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 25 δισ. ευρώ από τον εκσυγχρονισμό του γαλλικού δημοσίου και 10 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών των τοπικών αρχών . Πριν από λίγους μήνες για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία τα συνδικάτα των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης ενώθηκαν και κατέβηκαν στου δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση του στάτους τους και των εργασιακών συνθηκών τους. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν πτοήθηκε. Μετά τον ανασχηματισμό έσπευσε να προαναγγείλει «δομικές και ιστορικές αποφάσεις» όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο .Εδώ και καιρό βασική επιδίωξη του Μακρόν είναι η αναμόρφωση της ευρωζώνης. Και για να γίνει αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος διατίθεται ακόμα και να μετατρέψει το γαλλικό βέτο στο Συμβούλιο του ΟΗΕ σε ευρωπαϊκό βέτο. Σύμφωνα δε με τη Figaro ο Μανού- όπως τον προσφωνούν τα γαλλικά μίντια- είναι έτοιμος να θέσει ακόμα και το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο σε ευρωπαϊκό έλεγχο. Όλα αυτά όμως πριν από την ανακοίνωσης της αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία.

Οι ισορροπίες αλλάζουν εκ νέου.

Πόσο πιθανόν είναι να γίνει ο Γάλλος Πρόεδρος ο κυρίαρχος της Ευρώπης; Πριν από περίπου έξι μήνες η γερμανική Deutche Welle είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Είναι ο Μακρόν η νέα Μέρκελ της Ευρώπης;» Μοιάζει να έχει φτάσει η ώρα για να δοθεί η απάντηση. Το βέβαιο είναι πως ανήκει στους ελάχιστους σύγχρονους ηγέτες που έχουν όραμα για την Ενωμένη Ευρώπη .

Πόσο εύκολος θα είναι ο δρόμος του «Μανού» προς τις Βρυξέλλες ; Μέχρι πρότινος οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το Γάλλο Πρόεδρο καθώς υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για το σχέδιο του για την Ευρώπη. Τότε όμως η Άνγκελα δεν είχε αναγγείλει πως θα φύγει και ο Μακρόν δεν ήταν ο μοναδικός ισχυρός παίκτης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Έστω μέχρι νεωτέρας...

ΣΧΕΤΙΚΑ