Ανάλυση CNN για την ξαφνική πασχαλινή εκεχειρία της Ρωσίας: Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση του Πούτιν
Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τόσο το Κίεβο όσο και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο άμεση εκεχειρία με αφορμή το Πάσχα.
Παρά την «διαταγή» του Ρώσου προέδρου ωστόσο, ο Ζελένσκι έχει καταγγείλει πως ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων μέσα στη νύχτα.
Η ανακοίνωση πάντως για «πασχαλινή εκεχειρία», χαρακτηρίστηκε ως μονομερής, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή προετοιμασία, γεγονός που έχει έγειρε έντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της πρόθεσης.
Μάλιστα, σε ανάλυσή του το CNN, χαρακτηρίζει την αιφνιδιαστική εκεχειρία της Μόσχας για το Πάσχα, ως απόδειξη του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει την ειρήνη η Ρωσία.
Η χρονική συγκυρία ενισχύει τον σκεπτικισμό: η δήλωση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τις δημόσιες πιέσεις από την Ουάσινγκτον, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητούν «ξεκάθαρη ένδειξη» ότι η Ρωσία επιθυμεί ειρήνη.
Γιατί η εκεχειρία μοιάζει καταδικασμένη
Παρότι ορισμένοι ερμηνεύουν την κίνηση ως συμβολική απάντηση στις αμερικανικές απαιτήσεις, η πρακτική της εφαρμογή φαίνεται ήδη καταδικασμένη. Η εκεχειρία καλύπτει υποτίθεται μόνο ενεργειακές υποδομές, ωστόσο οι αναφορές από το μέτωπο κάνουν λόγο για συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ακόμη και μετά την ανακοίνωση.
Η εντολή για άμεση διακοπή των επιχειρήσεων συνιστά έναν εφιάλτη για τα ουκρανικά στρατεύματα, αφού ορισμένες θέσεις στο μέτωπο μπορεί εκείνη τη στιγμή να βρίσκονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, «μια διακοπή αυτής της φύσης πιθανότατα απαιτεί ημέρες προετοιμασίας και ετοιμότητας».
Την ίδια στιγμή, η παραπληροφόρηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχυση στα στρατεύματα σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας, το πώς να αναφέρουν ή να ανταποκριθούν σε παραβιάσεις, και ακόμη και τι πρέπει να κάνουν όταν αυτή λήξει.
Είναι πιθανό αυτή η στιγμή να αποδειχθεί ένα σπάνιο δείγμα ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν τη βία για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως είναι πολύ πιο πιθανό ότι και οι δύο θα χρησιμοποιήσουν παραβιάσεις και σύγχυση για να δείξουν ότι ο αντίπαλος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τοπικές ώρες, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονταν σε περιοχές του μετώπου.
Η τρέχουσα 30ήμερη εκεχειρία, που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές, γεννήθηκε υπό συνθήκες πλήρους χάους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «η ενέργεια και οι υποδομές» καλύπτονται, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι σταμάτησε άμεσα τις επιθέσεις σε «ενεργειακές υποδομές», και η Ουκρανία ανέφερε ότι η εκεχειρία ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα απ’ ό,τι δήλωνε το Κρεμλίνο. Η εκεχειρία αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από την αμοιβαία δυσπιστία και τις κατηγορίες για παραβιάσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα επιχειρεί μονομερή κατάπαυση πυρός. Παρόμοια πρόταση είχε κατατεθεί και τον Ιανουάριο του 2023 για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα και τότε είχε απορριφθεί από το Κίεβο ως στρατηγική παύση για ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων.
Μια γνήσια εκεχειρία απαιτεί διαπραγμάτευση και προετοιμασίες ώστε να υλοποιηθεί. Αυτή η αιφνίδια βιασύνη φαίνεται να έχει ως μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και να στείλει ένα σημάδι ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις μάχες. Πιθανόν να ενισχύσει τη φιλορωσική, κατά καιρούς, αφήγηση του Τραμπ για τη σύγκρουση. Ενδέχεται επίσης, να προκαλέσει δυσκολίες στην Ουκρανία όταν αναπόφευκτα κατηγορηθεί για παραβίαση αυτού που η Ουάσινγκτον μπορεί να θεωρήσει καλή θέληση από τη Μόσχα.
Η εκεχειρία αυτή, όπως αναφέρει η ανάλυση, έστω και αν αποφέρει πρόσκαιρη παύση πυρός σε κάποιες περιοχές, είναι πιο πιθανό να βαθύνει το κλίμα δυσπιστίας και να υπονομεύσει τη διπλωματία, παρά να τη στηρίξει.