Στα άκρα η κατάσταση στη Βενεζουέλα

AP Images

Μία – μία όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν το Χουάν Γκπουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, καλώντας τον να προχωρήσει άμεσα σε ελεύθερες Προεδρικές εκλογές, την ώρα που ο Μαδούρο δηλώνει ότι απορρίπτει τα τελεσίγραφα και προειδοποιεί για «εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ήδη η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία αναγνώρισαν και επίσημα τον Γκουαϊδό, , ο οποίος είχε αυτοκηρυχθεί πριν από μερικές ημέρες μεταβατικός Πρόεδρος και έλαβε αμέσως τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία, που στηρίζει Μαδούρο, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο, απέρριψε το τελεσίγραφο που έληξε χθες το βράδυ για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον και Δυτικές κυβερνήσεις, και ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει «εμφύλιος πόλεμος» στη χώρα.

Ο Μαδούρο απάντησε και στην προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου για στρατιωτική επέμβαση λέγοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα λερώσει το Λευκό Οίκο με αίμα» αν επέμβει στην κρίση, η οποία ξεκίνησε όταν αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των εκλογών που έγιναν πέρυσι.

Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι φτιάχνει ένα διεθνή συνασπισμό που θα συγκεντρώσει και θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Βενεζουέλας. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γκουαϊδό είπε ότι ως επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βενεζουέλας, έχει το συνταγματικό δικαίωμα να οριστεί προσωρινός Πρόεδρος όταν ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί παράνομα και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Σήμερα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν επίσημα τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο, με το Λονδίνο να προειδοποιεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι και περαιτέρω μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Τερέζα Μέι αν πρόκειται για κυρώσεις προς το καθεστώς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι οι Βενεζουελάνοι «έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά», ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε από το Τόκιο ότι περιμένει το Γκουαϊδό να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι η Βενεζουέλα «πρέπει να γράψει μόνη της την ιστορία της» και πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί με τις απαραίτητες εγγυήσεις».

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι παραπάνω από δραματική. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, με δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Βενεζουέλα βυθίζεται στη φτώχεια, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Από το 2013 που εξελέγη Πρόεδρος, ο Μαδούρο κατάφερε να καταστρέψει μία οικονομία που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, ενώ αμέτρητες είναι οι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πληθωρισμός υπολογιζόταν στο 1.300.000%, ενώ έως το τέλος του 2018, οι τιμές διπλασιάζονταν κάθε 19 μέρες ανά μέσο όρο. Η τιμή μίας κούπας καφέ στο Καράκας διπλασιάστηκε στα 400 μπολιβάρ (0,62 δολάρια) μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 2014 πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα για να γλιτώσουν από την κρίση και το καθεστώς Μαδούρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ