Γιατί το Ιταλικό χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης

Φωτογραφία: Shutterstock

Από το φλορ του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο μέχρι τις Συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα θέμα που φοβίζει όσο κανένα άλλο: το χρέος της Ιταλίας.

Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο χρέος στην Ευρώπη, ανέρχεται σε 1,5 τρισ. ευρώ και βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών στη Ρώμη και το Μιλάνο. Ταυτόχρονα όμως είναι μία ωρολογιακή βόμβα και στις τράπεζες της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και της Μαδρίτης, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, κατέχουν ομόλογα η αξία των οποίων ξεπερνά τα 425 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει το έγκυρο οικονομικό πρακτορείο, παρά το γεγονός ότι η Ιταλική οικονομία έπεσε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η οι αγορές παραμένουν ήρεμες, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, οποιαδήποτε εμπλοκή – όπως το περασμένο Φθινόπωρο ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες – μπορεί να φέρει μεγάλες αναταραχές. Και σε περίπτωση που τα χρηματιστήρια αρχίζουν να υποχωρούν, τότε κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να σταματήσουν οι απώλειες.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στο ιταλικό χρέος έχουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ομόλογα ύψους 285 δισ. ευρώ, ακολουθούν οι τράπεζες του Λουξεμβούργου με ομόλογα 101 δισ. ευρώ και οι γερμανικές με 58,7 δισ. ευρώ. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, μάλιστα, η BNP Paribas και η Credit Agricole διαθέτουν και υποκαταστήματα στην Ιταλία.

Αυτό που κάνει την κατάσταση με το ιταλικό χρέος τόσο επικίνδυνη είναι κυβέρνηση των λαϊκιστών στη Ρώμη, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. Φέτος, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βγει στις αγορές για 400 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα υποχρεώσει τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους στα κρατικά τους ομόλογα.

Η σχέση μεταξύ της αδύναμης οικονομίας και των αδύναμων τραπεζών, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε δεινή θέση, παρά τη μείωση κατά τα τελευταία τρία χρόνια των κόκκινων δανείων έχει ένα όνομα: Φαύλος κύκλος.

Μία κυβερνητική κρίση θα μπορούσε να παρασύρει το τραπεζικό σύστημα και, την ίδια ώρα, μία τραπεζική κρίση θα μπορούσε να διαλύσει την κυβέρνηση. Ήδη επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας ζήτησαν διάσωση κατά τα προηγούμενα επτά χρόνια και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, με τις ευλογίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, πλημμύρισε την αγορά με χρήμα για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, ο Ντράγκι θα φύγει θα φύγει φέτος, ενώ η ισχύς της Άγκελα Μέρκελ φθίνει. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σε περίπτωση που απαιτηθεί διάσωση είναι πολλαπλάσιες των πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή 410 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, υποστηρίζει το Bloomberg, θα βάλει και την επόμενη γενιά Ευρωπαίων ηγετών μπροστά στο δίλημμα του κόστους της διατήρησης της νομισματικής ένωσης…

ΣΧΕΤΙΚΑ