Οι περιπτώσεις Ισπανίας-Πορτογαλίας στο ελληνικό Νταβός

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές υπογράμμισε τις διαφορές της χώρας μας με τις άλλες χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα διάσωσης από το 2009 και μετά που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Η παρουσίαση της Ισπανικής, αλλά και της Πορτογαλικής περίπτωσης, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα του 4ου Οικονομικού Συνεδρίου που θα γίνει στους Δελφούς από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές πριν από μερικές ημέρες με πενταετή ομόλογα και παρότι η ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρή, τα επιτόκια ήταν ιδιαιτέρως υψηλά αν συγκριθούν με τα ομόλογα χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πουλούν αυτή τη στιγμή πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 0,42% για τη Λισαβώνα και 0,20% για τη Μαδρίτη, την ώρα που η Αθήνα δανείστηκε με 3,62%.

Παρότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τις δύο χώρες – ειδικά με την Πορτογαλία – υπάρχουν και αρκετές διαφορές και την παρουσίασή τους έχουν αναλάβει δύο πολύ σημαντικοί αξιωματούχοι από τις δύο χώρες. Ο δρ. Κάρλος Κόστα, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας θα παρουσιάσει τις συνθήκες της κρίσης στη χώρα του, το μνημόνιο και τις αντιδράσεις που υπήρχαν, την έξοδο από αυτό, την οικονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πορεία που ακολουθήθηκε για μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη που απολαμβάνει η μικρή χώρα της Μεσογείου.

Αντιστοίχως, ο πρώην Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, και Πρόεδρος σήμερα του CEPS, Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία, θα παρουσιάσει την ισπανική περίπτωση και το πώς η Μαδρίτη – με το πολύ χαμηλό χρέος στον προϋπολογισμό – μπήκε σε μνημόνιο για να σώσει τις τράπεζες που βρίσκονταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Η χώρα, που κάποτε βρισκόταν αντιμέτωπη με κολοσσιαία ανεργία, έχει καταφέρει να ενισχύσει την απασχόληση, να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να απολαμβάνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα μάλλον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Οι δύο αξιωματούχοι θα εξηγήσουν την πορεία των χωρών τους έξω από τα μνημόνια, τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν, αλλά και το όραμα για το αύριο, σε μία στιγμή που η Ελλάδα χαράζει επίσης την πορεία της για την επόμενη μέρα και πρέπει να καθορίσει το όραμα και το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ