fbpxΤι κάνει ο Τραμπ στον ελεύθερο χρόνο του | Economistas.gr Skip to main content

Τι κάνει ο Τραμπ στον ελεύθερο χρόνο του

Τι κάνει ο Τραμπ στον ελεύθερο χρόνο του
Φωτό: Shutterstock

Το μυστήριο λύθηκε την περασμένη Κυριακή από δημοσίευμα της ιστοσελίδας, Axios, οι δημοσιογράφοι της οποίας διέρρευσαν πληροφορίες για το πρόγραμμα του Πλανητάρχη. Όπως υποστηρίζουν, λοιπόν, από τις 7 Νοεμβρίου, που έγιναν οι ενδιάμεσες εκλογές, ο Πρόεδρος είχε στη διάθεσή του 300 ώρες «executive time», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει για να «εκτελέσει τα καθήκοντά του». Ενώ ξόδεψε μόλις 77 ώρες σε συναντήσεις για θέματα χάραξης πολιτικής, για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και για βιντεοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Axios, η διαρροή από πηγή του Λευκού Οίκου δίνει μία σημαντική εικόνα σχετικά με το πώς περνάει τις μέρες του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Το πρόγραμμά του δείχνει ότι περνάει το 60% του χρόνου του «εκτελώντας τα καθήκοντά του», μία έννοια την οποία εισήγαγε ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ απεχθάνεται το σταθερό πρόγραμμα.

Προηγούμενη διαρροή από τον Ιανουάριο του 2018 ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν ξεκινάει τα επίσημα καθήκοντά του πριν τις 11 το πρωί. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ξυπνάει στις έξι το πρωί – κάτι που είναι γνωστό από παλιά – η έννοια «εκτελώντας τα καθήκοντά του» ή «executive time» έγινε για να περιγράψει αυτές τις πέντε πρωινές ώρες – και πολλές άλλες μετά – που ο Πρόεδρος βλέπει τηλεόραση, διαβάζει εφημερίδες και, φυσικά, τουιτάρει.

Άλλοι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά διαρκώς στο τηλέφωνο και, μάλιστα, παλαιότερα είχε γίνει θέμα το γεγονός ότι χρησιμοποιεί έξυπνο κινητό, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να χακαριστεί, γι’ αυτό και οι Μυστικές Υπηρεσίες το απαγορεύουν στους Προέδρους.

Η πρώτη συνάντηση του Τραμπ συνήθως γίνεται στις 11:00 ή 11:30 το πρωί και αφορά στην εθνική ασφάλεια. Η εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Σάρα Σάντερς, είχε δηλώσει σχετικά με το πρόγραμμα του Πλανητάρχη ότι «ο Τραμπ έχει διαφορετικό στυλ ως ηγέτης σε σχέση με τους προκατόχους του και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους». Πρόσθεσε δε ότι ο Πρόεδρος έχει το χρόνο να βρίσκεται σε δημιουργικό περιβάλλον και «αυτό τον έχει καταστήσει τον πιο δημιουργικό Πρόεδρο της ιστορίας».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Axios στις 18 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε προγραμματισμένες συναντήσεις διάρκειας μίας ώρας συνολικά με τον επιτελάρχη του, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Τις υπόλοιπες επτά ώρες «εκτελούσε τα καθήκοντά του», ενώ στις 7 Νοεμβρίου, την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών είχε μία μόνο συνάντηση διάρκειας μισής ώρας. Τις υπόλοιπες, «εκτελούσε τα καθήκοντά του».

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον που έπασχε από σοβαρές αϋπνίες, συχνά έκανε σιέστα και το ίδιο έκανε και ο Άιζενχάουερ. Όμως, η πόρτα τους ήταν κλειστή. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά λέει η Guardian, η πόρτα του Τραμπ είναι ανοιχτή, καθώς όταν «εκτελεί τα καθήκοντά του», όλοι διαβάζουμε αυτά που γράφει στο twitter…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To «χρυσό» ζευγάρι του Λευκού Οίκου
To «χρυσό» ζευγάρι του Λευκού Οίκου
Η κόρη και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου έχουν περιουσία 1,1 δισ. δολ. και εργάζονται δίπλα του ως άμισθοι σύμβουλοι.
To «χρυσό» ζευγάρι του Λευκού Οίκου
Με κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» απειλεί ξανά ο Τραμπ
Με κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» απειλεί ξανά ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι ενδέχεται σύντομα να κηρύξει «κατάσταση εθνικής ανάγκης» για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να μπορέσει να κατασκευάσει το τείχος.
Με κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» απειλεί ξανά ο Τραμπ
Τραμπ ή Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή στο Νταβός
Τραμπ ή Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή στο Νταβός
Η ομιλία Τραμπ και η ομιλία Τούνμπεργκ είναι τα κυρίαρχα θέματα στα πρωτοσέλιδα για το Νταβός, δεδομένου ότι οι διοργανωτές έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Τραμπ ή Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή στο Νταβός
Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την παραπομπή του Τραμπ
Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την παραπομπή του Τραμπ
Ο Τραμπ αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες στη δίκη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεσή του από το αξίωμα του. Είναι η τρίτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή τη διαδικασία.
Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την παραπομπή του Τραμπ