Τριγμοί στη συμμαχία Πούτιν με Μαδούρο

Φωτό: Shutterstock

Αποστάσεις αρχίζει να παίρνει η Μόσχα από το Νικολάς Μαδούρο, παρά το γεγονός ότι προ ημερών η Ρωσία εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ πλέον έχει αρχίσει να αμφισβητεί τη δυνατότητά του να επιβιώσει της κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει δημόσια τη στήριξή της στο Μαδούρο, όσο περνούν οι μέρες αναγνωρίζει ότι η ολοένα αυξανόμενα δραματική κατάσταση στην οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής την κάνει να εγκαταλείπει τη στήριξη στο Μαδούρο, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ του αμερικανικού οικονομικού δικτύου, Bloomberg, που επικαλείται πηγές μέσα στο Κρεμλίνο. Ταυτόχρονα, η διστακτικότητα του στρατού να σταματήσει τις διαδηλώσεις των πολιτών της χώρας περιορίζει τις δυνατότητες του Μαδούρο να επιβάλει την ηγεσία του με τη βία, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Δυστυχώς, ο χρόνος που περνά δε συμφέρει το Μαδούρο», δήλωσε ο Βλεντιμίρ Τζαμπάροφ, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Ρωσική Βουλή, εκτιμώντας ότι «όσο χειροτερεύει η οικονομική κρίση, τόσο το λαϊκό αίσθημα θα στρέφεται εναντίον του».

Βέβαια, η Μόσχα συνεχίζει να ανησυχεί για τον αντίπαλο του Μαδούρο που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει πολλά όπλα για να διασώσει ένα πελάτη που βουλιάζει στην οικονομική καταστροφή, ούτε μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη τόσο μακριά για να τον βοηθήσει.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία όπως και η Κίνα είναι μεγάλοι υποστηρικτές του Μαδούρο, με τις σχέσεις των χωρών να ξεκινούν το 1999 όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες. Η Μόσχα έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και επενδύσεις στη Βενεζουέλα, κυρίως στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό, Rosneft, και παλεύει να προστατεύσει τα συμφέροντά της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να πλήξει την οικονομία της χώρας με σειρά κυρώσεων. Και παρά την στήριξη πολλών ετών, η Μόσχα έχει αποκλείσει περαιτέρω βοήθεια σε ένα σύμμαχο που προχώρησε στο παρελθόν σε διαγραφές χρέους.

Η Ρωσία, που είναι και σημαντικός εξαγωγέας όπλων στη Βενεζουέλα, «ανησυχεί πάρα πολύ» για την κατάσταση στη χώρα, όπως είπε ο Ντιμίτρι Σουγκάεφ, επικεφαλής της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι κατώτεροι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια το Μαδούρο, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση στήριξης του ηγέτη της Βενεζουέλας, πέραν μίας τηλεφωνικής επικοινωνίας όταν ξεκίνησε η κρίση στις 24 Ιανουαρίου.

Εξ άλλου, η Βενεζουέλα έχει μικρή στρατηγική σημασία για τη Μόσχα και χρησιμεύει στον Πούτιν μόνο για να λέει ότι έχει κάποιο έλεγχο σε μία περιοχή που η Ουάσιγκτον θεωρεί «γειτονιά της». Μάλιστα, φαίνεται όσο περνάει ο καιρός να θεωρούν ότι ο Γκουαϊδό ίσως δεν είναι τόσο κακός για τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ