Νέο εργαλείο της Google για την ασφάλεια των κωδικών

Είναι πολύ πιθανό οι χάκερς να γνωρίζουν ήδη τα αγαπημένα σας password, όμως τώρα η Google έφτιαξε ένα νέο εργαλείο, το οποίο μοιράζεται δωρεάν στους χρήστες και σας λέει πότε οι πληροφορίες σας για να μπείτε σε μία ιστοσελίδα είναι εκτεθειμένες.

Οι χρήστες λοιπόν του Google Chrome μπορούν να κατεβάσουν στους υπολογιστές τους το Password Checkup extension, το οποίο παρακολουθεί τους κωδικούς τους στις ιστοσελίδες που κάνουν login. Όταν λοιπόν ο χρήστης μπαίνει σε μία σελίδα χρησιμοποιώντας username ή password που η Google γνωρίζει ότι μπορεί να χακαριστεί, τότε στέλνει μία ειδοποίηση στο χρήστη για να αλλάξει τον κωδικό.

Ο κολοσσός του διαδικτύου αντιπαραβάλει τα διαπιστευτήρια των χρηστών, οι οποίοι κάνουν login σε ιστοσελίδες, με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια username και password που έχουν συλλεγεί.

Οι χάκερς που ευθύνεται για μεγάλες παραβιάσεις σε σάιτ όπως το Yahoo ή το LinkedIn συχνά δίνουν στη δημοσιότητα τεράστιες βάσεις δεδομένων με τα ονόματα των χρηστών, τα username και τα password. Και επειδή οι χρήστες κατά βάση χρησιμοποιούν τα ίδια username και password για διάφορα σάιτ, τότε μπορεί να γίνουν εύκολα θύματα διαφόρων επιθέσεων.

Η εφαρμογή Password Checkup extension είναι διαθέσιμη μόνο στο Google Chrome και σχεδιάστηκε από ειδικούς κρυπτογράφησης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και της Google. Μάλιστα, οι κωδικοί των χρηστών είναι και αυτοί κρυπτογραφημένοι ώστε να μην μπορεί να τους δει ούτε η Google.

Η εταιρεία μπορεί να διαγράψει αυτόματα τους κωδικούς των χρηστών σε εφαρμογές της Google και σε ιστοσελίδες όταν διαπιστώσει ότι έχουν εκτεθεί. Όμως η νέα εφαρμογή δε θα διαγράφει αυτόματα τους κωδικούς για τις υπηρεσίες που δεν είναι της Google, απλά είναι σχεδιασμένη για να κάνει τους λογαριασμούς πιο ασφαλείς.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ