fbpxΣολτς: Εικασίες περί συγχώνευσης Deutsche - Commerzbank | Economistas.gr
Skip to main content

Σολτς: Εικασίες περί συγχώνευσης Deutsche - Commerzbank

Σολτς: Εικασίες περί συγχώνευσης Deutsche - Commerzbank
Φωτό: Associated Press

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες αναφορικά με το μέλλον τους και χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα για συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γερμανία θα ήθελε η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της να προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ποια σχέση έχουν οι εκλογές με τον τραπεζικό κλάδο και ότι πρόκειται για εικασίες τις οποίες δεν μπορεί να καταλάβει.

«Η αλήθεια είναι ότι συζητάμε την κατάσταση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στη Γερμανία, είναι καθήκον της κυβέρνησής μας», δήλωσε ο Σολτς σε εκδήλωση του Bloomberg στο Λονδίνο. «Συζητάμε για την εξέλιξη του τραπεζικού κλάδου. Συζητάμε για διάφορες τράπεζες, για την κατάστασή τους, για την ικανότητα να κάνουμε τα απαραίτητα όταν κάτι χρειάζεται να γίνει».

«Σήμερα δεν είναι μία κατάσταση όπου είναι απαραίτητο να αναφέρουμε κάτι», δήλωσε ο Σολτς.

Η Deutsche θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μαζί με τις JPMorgan, Bank of America και Citigroup. Ωστόσο, η Deutsche έχει σημαδευτεί από τρία ζημιογόνα έτη, υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αποτυχίας στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος. Η Commerzbank ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση ύστερα από τη διάσωσή της.

«Υπάρχουν δύο τράπεζες, κάνουν τα πάντα για να έχουν αρκετά κέρδη. Συζητάμε μαζί τους την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία», ανέφερε ο Σολτς.

Ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται για να προσφέρει στήριξη στις γερμανικές εταιρίες που θέλουν να στραφούν στο εξωτερικό για εξαγωγές, δήλωσε. Είναι σημαντικό να λειτουργούν στη Γερμανία διεθνείς και εθνικές τράπεζες προκειμένου να στηρίζουν την οικονομία. «Είναι σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο για να κάνει αυτό που οι εθνικοί πρωταθλητές κάνουν και μπορούν να κάνουν».

Ανθεκτική απέναντι στο σκληρό Brexit

Το περιοδικό WirtschaftsWoche ανέφερε σήμερα επικαλούμενο ανώνυμη πηγή ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν για πιθανή συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζεται να συντονιστούν στο θέμα αυτό διότι μια πιθανή συγχώνευση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενέργειες από το γερμανικό κράτος οι οποίες να θεωρηθούν κρατική βοήθεια.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία διαζυγίου με την Ένωση που θα διασφαλίζει μια ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση.

Ο Σολτς δήλωσε ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν ακόμα ασαφές τι είδους συμφωνία Brexit θα υπάρξει ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Στο τέλος πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Σολτς.

Πολλές από τις τράπεζες που χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως το επιχειρηματικό τους κέντρο στην Ευρώπη έχουν ανοίξει ή επεκτείνει τις μονάδες τους στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να αποφύγουν τα προβλήματα από ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit ή περιορισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά στο μέλλον.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που θα μετακινηθούν στην ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς αναφερόμενος στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Βλέποντας τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτόν», δήλωσε ο Σολτς. «Θα υπάρξει ένα διαφορετικό σκηνικό… Θα υπάρχει και πάλι δραστηριότητα στο Λονδίνο και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σκληρό Brexit».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάμο Deutsche Bank - Commerzbank «ευλογεί» το Βερολίνο
Γάμο Deutsche Bank - Commerzbank «ευλογεί» το Βερολίνο
Η γερμανική κυβέρνηση εντείνει την προσπάθειά της για την αναδιάρθρωση της Deutsche Bank, χωρίς να αποκλείεται η συγχώνευσή της με την Commerzbank.
Γάμο Deutsche Bank - Commerzbank «ευλογεί» το Βερολίνο
Deutsche Bank: Αντιμέτωπη με ερωτήματα για τη Danske
Deutsche Bank: Αντιμέτωπη με ερωτήματα για τη Danske
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αρκετά αιτήματα από ρυθμιστικούς φορείς και αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.
Deutsche Bank: Αντιμέτωπη με ερωτήματα για τη Danske
Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank
Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank
Τα ανώτερα στελέχη της Deutsche Bank εξετάζουν συγχώνευση με έναν άλλο τραπεζικό κολοσσό, την Commerzbak, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank
Απογοητευτικά αποτελέσματα από την Deutsche Bank
Απογοητευτικά αποτελέσματα από την Deutsche Bank
Συρρικνώθηκαν για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο τα έσοδα της Deutsche Bank κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θέτοντας πια σε σοβαρό κίνδυνο το σχέδιο εξυγίανσης.
Απογοητευτικά αποτελέσματα από την Deutsche Bank
Τρέχουν να... παντρέψουν την Deutsche Bank
Τρέχουν να... παντρέψουν την Deutsche Bank
Το γερμανικό υπ. Οικονομίας πιέζει να ληφθούν οι αποφάσεις για συγχώνευση με την Commerzbank πριν από τις ευρωεκλογές. Φοβούνται «μπλόκο» από την Κομισιόν.
Τρέχουν να... παντρέψουν την Deutsche Bank