Δικαστική περιπέτεια του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Φώτο: Associated Press

Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, η τουρκική κυβέρνηση έχει μια επιλογή που αφορά στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει λοιπόν να υπερασπιστεί το δίκιο της στο πλαίσιο μιας αστικής δίκης, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος διέταξε τους σωματοφύλακες του να δείρουν διαδηλωτές πριν από δυο χρόνια σε μια επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ή να συνεχίσει να αγνοεί την υπόθεση.

Μέχρι σήμερα, η Άγκυρα έχει επιλέξει τη δεύτερη λύση. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά κορόιδεψε της Ομοσπονδιακή αστυνομία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι δεν κατάφεραν να τον προστατέψουν κατά την επίσκεψη του το Μάιο του 2017, αναγκάζοντας τους σωματοφύλακες του να αναλάβουν δράση οι ίδιοι.

Έτσι, εδώ και μήνες η Τουρκική κυβέρνηση αρνείται να λάβει την κλήτευση για την αγωγή που έχουν καταθέσει πέντε άνθρωποι, με κατηγορίες για επίθεση και ξυλοδαρμό, ψυχική οδύνη και βία στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Οι επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης μεταβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν μια υπηρεσία της αμερικανικής Πρεσβείας στην άγκυρα παρέδωσε στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευση για την αγωγή. Τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για η προθεσμία των 60 ημερών, η οποία τελειώνει το επόμενο Σάββατο. Αν η Τουρκία συνεχίσει να αγνοεί την κλήτευση, τότε θα δικαστεί ερήμην.

Βέβαια, η σημασία της αγωγής ξεπερνά τους πέντε ενάγοντες. Εξ άλλου, η Τουρκία είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ , όμως αγωγή αυτή γίνονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας που έχει επιτρέψει για παράδειγμα στα θύματα του Ιρανικού ή του Λιβυκού καθεστώτος να καταθέσουν αγωγές κατά των κυβερνήσεων τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δυο εξαιρέσεις του νόμου περί αμνηστίας που προβλέπει ότι Αμερικανοί πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις όταν υπάρχουν τρομοκρατικές πράξεις ή τραυματισμοί των ίδιων.

Και φυσικά αυτό που είχε γίνει το Μάιο του 2017 έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον δε μοιάζει με τρομοκρατία, όμως οι συνήγοροι των εναγόντων επικαλούνται τη βλάβη στη χώρα όταν ο ηγέτης μιας ξένης χώρας διατάζει τους φρουρούς του να χτυπήσουν διαδηλωτές. Στην αγωγή μιλούν για πολιτική καταστολή, ενώ επικαλούνται και το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σίγουρα είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση, επισημαίνει το Bloomberg, από μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια αεροπειρατεία. Όμως είναι βία και δείχνει την αλαζονεία του Ερντογάν, οποίος πίστεψε ότι μπορεί να φερθεί σε διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον όπως φέρεται στους διαδηλωτές στο εσωτερικό της χώρας του.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό το τι θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση, όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη ζητήθηκε αναβολή της δίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ