fbpxΕ.Ε.: Ανησυχία για την ακροδεξιά ενόψει ευρωεκλογών | Economistas.gr
Skip to main content

Ε.Ε.: Ανησυχία για την ακροδεξιά ενόψει ευρωεκλογών

Ε.Ε.: Ανησυχία για την ακροδεξιά ενόψει ευρωεκλογών
Φωτο: AP Images

«Σημαντικότερες ευρωεκλογές από το 1979» χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, Ντάουμε Ντουκ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Στρασβούργο από τις ευρωπαϊκές αρχές, με την ευκαιρία των 100 ημερών πριν από την εκλογική διαδικασία.

Αν και  δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, στο Στρασβούργο είναι έκδηλη η ανησυχία για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, εξ αιτίας της ανόδου τα τελευταία χρόνια ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, με αποτέλεσμα κάποιοι να φοβούνται ότι η δεύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές να μην είναι οι Σοσιαλιστές.

23,4 εκατ. νέοι ψηφοφόροι

Όπως τόνισε στην ενημέρωση ο κ. Νρουκ 23.400.000 νέοι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ενώ συνολικά πάνω από 370 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν από τις 23 Μαΐου έως τις 26 Μαΐου, ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη Βρετανία δεν αναμένεται να γίνουν ευρωεκλογές, καθώς η 29η Μαρτίου είναι η ημερομηνία αποχώρησης του Λονδίνου από την Ένωση. Ωστόσο, όταν ο κ. Νρουκ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σε αυτή την ημερομηνία πέραν της 29η Μαρτίου, ο κ. Ντουκ τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εκλογές και στη Βρετανία, καθώς η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι την ημέρα της αποχώρησής της ακόμη και αν είναι για λίγους μήνες.

Όπως είπε, αν η Βρετανία είναι ακόμα στην Ευρώπη στις 2 Ιουλίου που ξεκινά η επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδος, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν και εκεί ευρωπαϊκές εκλογές, κάτι που πάντως δεν φαίνεται να έχει προβλέψει το Λονδίνο, που βρίσκεται στο χάος του Brexit. Πάντως, οι ευρωπαϊκές αρχές διευκρίνισαν ότι συνεχίσουν να εργάζονται έχοντας ως υπόθεση εργασίας την αποχώρηση της Βρετανίας σε 50 ημέρες.

Στις φετινές εκλογές – μετά την αποχώρηση του Λονδίνου – αναμένεται να εκλεγούν 705 ευρωβουλευτές από 751 που είναι σήμερα, ενώ η 9η νομοθετική περίοδος θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν από την Ολλανδία στις 23 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα στην οποία θα κλείσουν οι κάλπες.

Το πρόγραμμα των δημοσκοπήσεων

Από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουάριου, οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δημοσιεύουν προβλέψεις για τη νέα σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση τις δημοσκοπήσεις, που προγραμματίζεται να ανανεώνονται στις 18 και 27 Φεβρουαρίου, 14 και 28 Μαρτίου, 11 και 29 Απριλίου και 8, 16 και 21 Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει στις Βρυξέλλες πανευρωπαϊκό debate μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αυξάνεται διαρκώς για τις εκλογές.

Επίσης, από την έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο προέκυψε ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική εξέλιξη, ενώ περισσότεροι τα δύο τρίτα (68%) συμφωνούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με το 54% των πολιτών να πιστεύει ότι η Ελλάδα ευνοήθηκε από την ένταξή της στην ΕΕ και το 40% να πιστεύει το αντίθετο. Στην τελευταία θέση είναι η Ιταλία, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 43% και το 45%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το δίλημμα των ευρωεκλογών κατά τον Μακρόν
Το δίλημμα των ευρωεκλογών κατά τον Μακρόν
Η αντίθεση ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «εθνικιστές» είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαϊου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το δίλημμα των ευρωεκλογών κατά τον Μακρόν
Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές Έλληνες που ζουν στην ΕΕ
Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές Έλληνες που ζουν στην ΕΕ
Τον τρόπο υποβολής της αίτησης - δήλωσης των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις ευρωεκλογές, καθορίζει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές Έλληνες που ζουν στην ΕΕ
Μητσοτάκης: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με τις ευρωεκλογές
Μητσοτάκης: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με τις ευρωεκλογές
«Εχουμε κάτι παραπάνω από 100 ημέρες μέχρι το ορόσημο των εκλογών της 26ης Μαΐου» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στους νέους Γραμματείς του Κόμματος.
Μητσοτάκης: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με τις ευρωεκλογές
Προβάδισμα Ν.Δ. σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές
Προβάδισμα Ν.Δ. σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές
Προβάδισμα 4,1 μονάδων στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών δίνει νέα δημοσκόπηση, που διαπιστώνει πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους στρέφεται σε μικρά κόμματα.
Προβάδισμα Ν.Δ. σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές