fbpxΑσφυξία στον Μαδούρο με νέα αμερικανικά μέτρα | Economistas.gr
Skip to main content

Ασφυξία στον Μαδούρο με νέα αμερικανικά μέτρα

Ασφυξία στον Μαδούρο με νέα αμερικανικά μέτρα
Φωτό: Shutterstock

Με στόχο να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στο καθεστώς μπλοκάροντας εταιρείες που συνεργάζονται με τον πετρελαϊκό κολοσσό της Λατινοαμερικανικής χώρας, Petroleos de Venezuela.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει επίσης να καταθέσει αίτημα χρεοκοπίας για την Citgo Petroleum, ένα αμερικανικό διυλιστήριο, που είναι υπό τον έλεγχο της PDVSA, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή από το Τέξας, καθώς και μίας πηγής του Bloomberg με γνώση του θέματος.

Η Citgo έχει ήδη προσλάβει εταιρεία συμβούλων για να εξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της, σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες ότι η Citgo είναι ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας και η διοίκησή της παλεύει για να τη διατηρήσει στη ζωή.

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν έπεφτε το καθεστώς Μαδούρο, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιόριζαν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει. Ως γνωστόν, ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στη Βουλή, αμφισβητεί την εξουσία του Μαδούρο και δεκάδες χώρες τον έχουν ήδη αναγνωρίσει ως το μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες επιλογές για να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα να ανακάμψει οικονομικά, σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε αυτές τις επιλογές περιλαμβάνεται και διάταγμα για την προστασία της χώρας από τους πιστωτές, καθώς θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με τον τρόπο που οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ιράκ το 2003 μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στον περασμένο μήνα κυρώσεις στην PDVSA, σε μία κίνηση που ουσιαστικά μπλοκάρει το καθεστώς Μαδούρο από τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να τον πιέσουν να παραδώσει την εξουσία.

Και παρότι το αμερικανικό Κογκρέσο στηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις της κυβέρνησης, πολλοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόθεση – του Προέδρου Τραμπ και άλλων – να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η δεύτερη εκλογή Μαδούρο στην Προεδρία της Βενεζουέλας έγινε μετά τη φυλάκιση, αλλά και τον αποκλεισμό από τις εκλογές, των αντιπάλων, καθώς και την απαγόρευση ψήφου σε άλλους, καθώς και μετά από μία σειρά καταγγελιών για νοθεία. Τα αποτελέσματα των εκλογών κατήγγειλαν ως παράνομα οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και μία σειρά άλλων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει τον Μαδούρο για κλοπή 1,2 δισ.
Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει τον Μαδούρο για κλοπή 1,2 δισ.
Ο Γκουαϊδό ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει έως και 1,2 δισ. δολάρια από την αναπτυξιακή κρατική τράπεζα της Βενεζουέλας στην Ουρουγουάη.
Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει τον Μαδούρο για κλοπή 1,2 δισ.
Ο Μαδούρο αποκλείει τις πρόωρες εκλογές
Ο Μαδούρο αποκλείει τις πρόωρες εκλογές
"Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών", απάντησε ο Μαδούρο όταν ερωτήθηκε για το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του.
Ο Μαδούρο αποκλείει τις πρόωρες εκλογές
Τριγμοί στη συμμαχία Πούτιν με Μαδούρο
Τριγμοί στη συμμαχία Πούτιν με Μαδούρο
Αποστάσεις αρχίζει να παίρνει η Μόσχα από το Νικολάς Μαδούρο, παρά το γεγονός ότι προ ημερών η Ρωσία εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Τριγμοί στη συμμαχία Πούτιν με Μαδούρο
Ο Μαδούρο πούλησε 73 τόνους χρυσού
Ο Μαδούρο πούλησε 73 τόνους χρυσού
Ποσότητα χρυσού που ξεπερνά το 40% των συνολικών αποθεμάτων της Βενεζουέλας πούλησε σε εταιρείες αραβικών και τουρκικών συμφερόντων ο Νικολάς Μαδούρο.
Ο Μαδούρο πούλησε 73 τόνους χρυσού