Αναζητείται… έξοδος διαφυγής για τον Μαδούρο

AP Images

Έντονες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας του δέχεται ο Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, τον προτρέπουν να πάει «σε μία ωραία παραλία κάπου μακριά» από τη Βενεζουέλα. Όμως το ερώτημα είναι: πού θα μπορούσε να πάει;

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία εδώ και χρόνια, παρά τις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις διεθνείς κυρώσεις, με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και της εξολόθρευσης της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η πίεση προς τον Μαδούρο ποτέ δεν ήταν πιο έντονη όσο είναι τώρα. Η οικονομία της χώρας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, πολλές γειτονικές, αλλά και Δυτικές χώρες τον καλούν να κάνει άμεσα εκλογές ή να φύγει, ενώ η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί πίσω από το Χουάν Γκουαϊδό, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τη δύναμή της.

Δημόσια, μεταδίδει το Bloomberg, ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι δε θα φύγει και η αναχώρησή του απέχει πολύ, αν συμβεί ποτέ. Συχνά μιλά για «υποκινούμενο από τις ΗΠΑ» πραξικόπημα εναντίον του, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πηγές, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως, όλες οι χώρες που θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγιο για το Μαδούρο είναι ριψοκίνδυνες. Και παρότι η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει ότι ο Μαδούρο μπορεί να φύγει, αυτό δε σημαίνει ότι η αντίδρασή της προς τη χώρα που θα τον υποδεχτεί θα είναι φιλική. Και σίγουρα ο ηγέτης της Βενεζουέλας θα θελήσει να νοιώσει ασφαλής και από τις αρχές της Βενεζουέλας και από το διεθνές δίκαιο.

Οι προορισμοί που συζητούνται δεν είναι έκπληξη: Κούβα, Ρωσία και Τουρκία. Ειδικά στην Αβάνα, η κομμουνιστική κυβέρνηση του Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ είναι ιδεολογικός σύμμαχος του Μαδούρο. Επίσης, έχουν υπάρξει συζητήσεις για να πάει στο Μεξικό, καθώς ο Πρόεδρος Ομπραδόρ είναι από τους ελάχιστους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχει αναγνωρίσει το Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις για την αναχώρηση του Μαδούρο έχουν επισπευσθεί λόγω και των πιέσεων που ασκεί η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, η οποία έχει δύο ανιψιούς που εκτίουν ποινές φυλάκισης 18 ετών σε αμερικανικές φυλακές για διακίνηση κοκαΐνης.

Το μέλλον του Μαδούρο, της οικογένειάς του και των «πρωτοπαλίκαρών» του είναι κρίσιμης σημασίας για τη μετάβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα, της οποίας οι κάτοικοι βρίσκονται εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς, είπε ότι «πέραν της Κούβας και της Ρωσίας, υπήρξαν και άλλες χώρες που προσφέρθηκαν να πάρουν μέλη του παράνομου καθεστώτος για να βοηθήσουν τη μετάβαση εξουσίας», ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Πάντως, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις χώρες που είναι πιθανές να δώσουν άσυλο στο Μαδούρο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβλήματα. Αν, για παράδειγμα, ένα αεροπλάνο με τον ηγέτη της Βενεζουέλας προσγειωνόταν στην Αβάνα, τότε η Κούβα θα έμπαινε ξανά στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με άγνωστες συνέπειες.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, επισκέφτηκε τον προηγούμενο μήνα το Μεξικό – μία χώρα με μακρά παράδοση ασύλου σε ξένους ηγέτες, που έχουν εκδιωχθεί. Τότε ήταν στη χώρα και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και σύμφωνα με το Bloomberg συζητήθηκε το άσυλο στο ΜΑδούρο, κάτι που οι Μεξικανοί διαψεύδουν και οι Ισπανοί δε σχολιάζουν.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η μοίρα του Νικολάς Μαδούρο είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ενώ η άλλη επιλογή, η Ρωσία, φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη. Το Κρεμλίνο δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά του για τον ηγέτη της Βενεζουέλας, όμως πηγές λένε ότι η Ρωσία δε θα αρνηθεί άσυλο σε ένα δικό της. Όμως θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η μετάβαση, στην οποία οι Ρώσοι δεν περιλαμβάνουν τον Γκουαϊδό.

Και, τέλος, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα: ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μαδούρο, Ντιοσδάδο Καμπέλλο. Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν, καθώς όπως υποστηρίζουν διαθέτουν ήδη από το 2015 στοιχεία ότι εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ