Η Βρετανία δεν είναι έτοιμη για Brexit

Φώτο: Associated Press

Ελλείψεις τροφίμων. Μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο. Τουλάχιστον 17 δισ. δολάρια το κόστος για τις επιχειρήσεις. Μεγάλα προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με ανάλυση της κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε. Από την έκθεση, προκύπτει ότι η χώρα δεν είναι καθόλου έτοιμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του μήνα.

Και ενώ απομένουν περίπου 30 ημέρες πριν το Brexit, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη διαθέτει την απαραίτητη Κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει η συμφωνία αποχώρησης που θα προστατεύει το εμπόριο με τις άλλες χώρες της ΕΕ για περίπου δύο χρόνια μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στην ανάλυσή της, η κυβέρνηση στο Λονδίνο παραδέχεται ότι είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης μόλις των δύο τρίτων από τα πιο κρίσιμα σχέδια της προετοιμασίας. Πολλές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες είναι ακόμα πιο ανέτοιμοι για μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει στην έρευνα ότι οι επιχειρήσεις δε δείχνουν πολλά σημάδια ετοιμότητας για την ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία, ειδικά όσον αφορά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος της εξόδου χωρίς συμφωνία έδειξε να μετριάζεται την Τρίτη που μας πέρασε όταν η Τερέζα Μέι φάνηκε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο ενδεχόμενο της παράτασης στο brexit ώστε να κερδίσει χρόνο το Λονδίνο και να επιτύχει κάποια συμφωνία που θα περάσει από τη Βουλή.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι έχει πλέον αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit και η έκθεση της Βρετανική κυβέρνησης δείχνει πως το κόστος του θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Η έκθεση λοιπόν προειδοποιεί για τα εξής:

  • Θα υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα τρόφιμα, κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Θα αυξηθούν οι τιμές σε κάποια τρόφιμα.
  • Το διοικητικό κόστος για τις εταιρείες θα αγγίξει τα 13 δισ. στερλίνες ήτοι 17 δισ. δολάρια.
  • Θα υπάρξουν ευρωπαϊκοί δασμοί περίπου 70% στις εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος και περίπου 45% στο αρνί.
  • Θα χαθούν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχουν γίνει με χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Τουρκία.
  • Θα χαθεί η πρόσβαση στην αγορά και θα υπάρξουν δασμοί για τον τομέα υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Θα μειωθεί η εισαγωγή προϊόντων από το Ντόβερ.

Οι επιχειρηματίες και οι σύνδεσμοί τους στη Βρετανία έχουν ζητήσει από τον Ιούνιο του 2016 που έγινε το δημοψήφισμα να ξεκαθαριστούν οι όροι του διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά και να καθοριστεί η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο περιοχών. Πλέον, όμως, ο στόχος είναι να αποφευχθεί το άτακτο brexit με κάθε κόστος, καθώς αυτό θα σημάνει υψηλό κόστος και νέους δασμούς για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Το εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει ότι το άτακτο brexit «θα είναι μία καταστροφή για τη βρετανική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το ατομικό εισόδημα». Ουσιαστικά οι προειδοποιήσεις των επιχειρήσεων ταυτίζονται με τις απόψεις της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ