Απειλή προστίμων σε Facebook και Google

Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών έχουν μπει κολοσσιαίες εταιρείες του Διαδικτύου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Business Insider, το οποίο επισημαίνει ότι το Λονδίνο σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε κοινωνικά δίκτυα, αν δεν καταφέρουν να αποβάλουν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο, το οποίο θεωρείται ότι βλάπτει τους χρήστες.

Η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας, Μαργκό Τζέιμς, είπε στο Business Insider ότι νέοι ανεξάρτητοι κανονισμοί θα δίνουν τη δυνατότητα επιβολής μεγάλων κυρώσεων σε εταιρείες, όπως το Facebook και η Google, αν δεν προστατεύουν όπως πρέπει τους χρήστες.

Το πλάνο της κυβέρνησης αναμένεται να αποκαλυφθεί τον επόμενο μήνα, ωστόσο η υπουργός αποκάλυψε κάποια στοιχεία του σχεδίου, τονίζοντας ότι όλα αυτά γίνεται σε μία εποχή κατά την οποία όλες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο λειτουργία των κοινωνικών δικτύων.

Το Λονδίνο πρόκειται να δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή ανεξάρτητη αρχή για την τεχνολογία, η οποία θα αποφασίζει ποιο περιεχόμενο θεωρείται «βλαπτικό» και θα επιβάλει βαριά πρόστιμα στις εταιρείες που δε θα αφαιρούν άμεσα αυτό το περιεχόμενο.

Η Τζέιμς δήλωσε ότι το καθεστώς των προστίμων θα είναι αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τους κανονισμούς ιδιωτικότητας, GDPR, πράγμα που σημαίνει ότι η βρετανική ανεξάρτητη αρχή θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που να αγγίζουν το 4% του τζίρου μίας εταιρείας.

Για το Facebook, λοιπόν, μιλάμε για πρόστιμα που θα φτάνουν τα 2,2 δισ. δολάρια με βάση τον τζίρο του 2018, ενώ για την Google, το νούμερο είναι ακόμα μεγαλύτερο και αγγίζει τα 5,4 δισ. δολάρια, καθώς ο τζίρος της μητρικής εταιρείας, Alphabet, διαμορφώνεται στα 136,8 δισ. δολάρια.

Σε ερωτήσεις του Business Insider και οι δύο εταιρείες έχουν απαντήσει σε διάφορες περιστάσεις τους τελευταίους μήνες ότι είναι ανοιχτές στους κανονισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ