Μυστήριο με την συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

NEWSROOM
Μυστήριο με την συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank
AP Images

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πιθανή συγχώνευση των δυο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, καθώς δημοσίευμα του περιοδικού Focus αποκάλυψε πως άρχισαν και πάλι οι συνομιλίες μεταξύ των διευθ. Συμβούλων της Deutche Bank και της Commerzbank για πιθανή τους συγχώνευση. Την ίδια στιγμή όμως η είδηση αμφισβητείται από πηγές κοντά στις διοικήσεις και των δυο τραπεζών.

Ωστόσο, δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι οι επικεφαλής των δύο τραπεζών δεν είχαν καμία εντολή από τα αντίστοιχα εποπτικά και διοικητικά τους συμβούλια για συνομιλίες αναφορικά με την πιθανή συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει επίσημη εντολή για συνομιλίες συγχώνευσης με την Commerzbank», δήλωσε ένα από τα πρόσωπα στο Reuters, αντικρούοντας τις πηγές στο δημοσίευμα του Focus που δήλωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν λάβει το ‘πράσινο φως’ για διαπραγματεύσεις.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι ήταν «απολύτως ανοησίες» πως τα συμβούλια έδωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους το ‘πράσινο φως’ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και ότι δεν υπάρχει πρόσφατα συζήτηση στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank για μια συγχώνευση με μια μεγαλύτερη ανταγωνίστρια τράπεζα.

Εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Commerzbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Focus, σύμφωνα με το οποίο πρόσωπα με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ και ο ομόλογός του στην Commerzbank Μάρτιν Ζίλκε βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες εδώ και κάποιες ημέρες.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% στη Φρανκφούρτη ενώ της Commerzbank ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Οι εικασίες για μια συγχώνευση εντάθηκαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που έχει ταχθεί υπέρ ισχυρών τραπεζών. Και οι δύο τράπεζες επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς σε βιώσιμη κερδοφορία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Deutsche Bank, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει σημαδευτεί από τρία ζημιογόνα έτη, υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αποτυχία στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος. Η Commerzbank ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση ύστερα από τη διάσωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ