fbpx8 σημάδια ότι δεν πρέπει να ξαναμιλήσεις σε αυτόν τον άνθρωπο | Economistas.gr
Skip to main content

8 σημάδια ότι δεν πρέπει να ξαναμιλήσεις σε αυτόν τον άνθρωπο

8 σημάδια ότι δεν πρέπει να ξαναμιλήσεις σε αυτόν τον άνθρωπο
Unsplash

Συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι. Κάποιες φορές είναι ισχυροί σύμμαχοι σε όλα, κάποιες φορές είναι απλά τοξικά άτομα που κάνουν κακό. 

Ακολουθούν παρακάτω 8 σημάδια που φανερώνουν ότι τα άτομα που βρίσκονται στο κύκλο σας είναι τοξικά και θα πρέπει να τα κόψετε, ακόμη και αν είναι συγγενείς σας:  

1. Σας κάνουν να νιώθετε πως «πνίγεστε»

Αν είστε εσωστρεφής, το να περνάτε πολύ χρόνο με ένα άτομο ανεξάρτητα από το εάν είναι συγγενής σας ή όχι, σας κουράζει. Αλλά εάν νιώθετε εξαντλημένοι και μόνο με την προοπτική να δείτε ένα μέλος της οικογένειάς σας, αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την σχέση σας. «Εάν έχετε ένα αίσθημα φόβου λίγη ώρα προτού συναντήσετε ένα μέλος της οικογένειας σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη τοξικότητας» λέει η Κουκ. «Αναρωτηθείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για εσάς και προσπαθήστε να σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μιλάτε μαζί τους στο τηλέφωνο για λίγο καιρό και όχι αυτοπροσώπως, αλλά ίσως χρειαστεί να κόψετε και κάθε επαφή μαζί τους. 

2. Αναλύετε κάθε αλληλεπίδραση

Δεν είναι σπάνιο να διαπιστώνετε ότι σκέφτεστε κάποιες δύσκολες στιγμές της ημέρας σας, ώρες αφότου έχουν συμβεί. Αλλά εάν φέρνετε στο μυαλό σας δύσκολες στιγμές με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ξανά και ξανά για ώρες αφότου τους συναντήσατε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να πάρετε κάποια απόσταση από αυτό το άτομο. «Θα πρέπει να νιώθουμε ένα αίσθημα πως κάτι μας ενώνει με τα μέλη της οικογένειάς μας. Αν νιώθουμε το αντίθετο, αυτό δεν είναι και τόσο καλό». 

3. Προσπαθείτε διαρκώς να τους αποφύγετε

«ΑΝ ψάχνετε κάθε είδους δικαιολογία για να μην είστε με αυτό το μέλος της οικογένειάς σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζορίζεστε άλλο σε αυτή την σχέση» λέει η ειδικός. «Το μυαλό και το σώμα μας, μας δίνουν ισχυρούς δείκτες όταν αισθανόμαστε ανασφαλείς ή ανεπιθύμητοι και πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτά τα συναισθήματα». Αν δεν είστε σίγουροι τι σημαίνουν αυτά τα συναισθήματα, θα ήταν χρήσιμο να μιλήσετε σε έναν ειδικό, που μπορεί να σας καθοδηγήσει προκειμένου να διαπιστώσετε εάν η σχέση με αυτό το μέλος της οικογένειας είναι υγιής για εσάς ή όχι και αν πρέπει ν απομακρυνθείτε από αυτό το άτομο.

4. Συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη 

Σε οποιαδήποτε σχέση, πρέπει να ζητάς συγνώμη όταν κάνεις ένα λάθος και αντιστρόφως. Τα μέλη της οικογένειάς σας είναι κι αυτά άνθρωποι και είναι λογικό να πουν κάτι που μπορεί να βλάψει τα συναισθήματά σας ή να κάνουν κάτι που σας ενοχλεί. Αλλά εάν τους έχετε εξηγήσει πως αυτό σας ενοχλεί και αρνούνται να σταματήσουν να το κάνουν, αυτό δεν είναι μια υγιής συμπεριφορά. «Ενώ πρέπει να δίνουμε όλοι μας δεύτερες ευκαιρίες και να αναγνωρίζουμε πως όλοι μας κάνουμε λάθη, είναι άλλο όταν κάποιος επανειλημμένα σας βλάπτει – ειδικά εάν το κάνει εν γνώσει του» λέει η ειδικός. «Αυτό δείχνει μια καταφανή αδιαφορία για τα συναισθήματα και την ευημερία σας».

5. Δεν νιώθετε ο εαυτός σας όταν είστε μαζί τους 

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να νιώθετε εντελώς άνετα όταν είστε με τα μέλη της οικογένειάς σας. Αλλά ακόμη κι αν τα πράγματα δεν είναι και τόσο τέλεια, δεν πρέπει ποτέ να νιώσετε πως δεν είστε ο εαυτός σας, όταν είστε με ένα μέλος της οικογένειάς σας. «Εάν κάνετε πράγματα που δεν σας αντιπροσωπεύουν ή είναι αντίθετα με τις προσωπικές σας αξίες (όπως π.χ. να είστε αγενής, ή να καπνίσετε), είναι ένα κακό σημάδι» λέει η Ρεμπέκα Όγκλ, ειδικός θεραπευτής με εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε άτομα που θέλουν να βάλουν όρια με τοξικά μέλη της οικογένειας. «Οι άνθρωποι που σας κάνουν να βγάζετε τον χειρότερο εαυτό σας, δεν είναι τα άτομα με τα οποία θα πρέπει να περνάτε τον χρόνο σας». 

6. Ποτέ δεν παραδέχονται πως κάνουν λάθος 

Το να είσαι ευάλωτος με κάποιον άλλον είναι ένα σημαντικό μέρος των στενών σχέσεων, οπότε όταν κάποιο μέλος της οικογένειας δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη του και να πει πως έκανε κάτι λάθος, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως καλό θα ήταν να την κάνετε με «ελαφρά πηδηματάκια». «Όταν κάποιος δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος, είναι δύσκολο να διατηρήσει ένας άλλος μια υγιή σχέση μαζί του μακροπρόθεσμα» λέει η Ογκλ. «Ένα συστατικό των υγιών σχέσεων είναι πως και οι δύο άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν συγνώμη όταν βλάπτουν κάποιον άλλον». Εάν δεν είναι διατεθειμένοι να παραδεχτούν ότι είναι υπαιτιότητά τους και να ζητήσουν συγνώμη, σημαίνει ότι δεν δίνουν προτεραιότητα στα συναισθήματά σας αλλά στην υπερηφάνεια τους. 

7. Αρνούνται την βοήθεια για ένα πρόβλημα με την χρήση ουσιών 

Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειάς σας έχει πρόβλημα με χρήση ουσιών, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να γνωρίζετε πώς να τους βοηθήσετε σε αυτό το ταξίδι τους προς τον σωστό δρόμο. Κι ενώ μπορεί να θέλετε να κάνετε τα πάντα για να είστε στο πλευρό του, αν αρνούνται βοήθεια, τότε καλό θα ήταν να εξετάσετε εσείς εάν και κατά πόσο είναι υγιές να είστε σε επαφή μαζί τους. «Εάν το μέλος της οικογένειάς σας έχει πρόβλημα με το αλκοόλ ή ναρκωτικά, είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε» λέει η Ογκλ. Το αν πρέπει να απομακρυνθείτε ή όχι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρετε σκεφτόμενοι τον εαυτό σας.

8. Έχουν εκρήξεις θυμού 

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει μια δύσκολη μέρα ή περνάει μια δύσκολη κατάσταση, μπορεί να έχει νεύρα. Αλλά το να κατευθύνει τα νεύρα του αυτά με έναν βίαιο ή επιθετικό τρόπο, δεν είναι σωστό. «Οποιαδήποτε σωματική κακοποίηση ή μια έκρηξη θυμού αποτελεί δείγμα απαράδεκτης συμπεριφοράς και οι δεσμοί με το άτομο αυτό, θα πρέπει να κοπούν το συντομότερο» λέει η Αντίνα Μαχάλι, πιστοποιημένη σύμβουλος σχέσεων και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Ακόμη κι αν αγαπάτε το συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας σας, αν δεν σας μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη, ίσως είναι καλύτερο να σπάσετε τους δεσμούς μαζί τους. Εάν πάλι, αισθάνεστε πως κινδυνεύετε, επικοινωνήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για βοήθεια ή καλέστε εσείς βοήθεια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό
Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό
Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό κορυφώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Και παρόλο που πλέον το φαινόμενο δεν βρίσκεται στην έξαρσή του, πολλοί είναι ακόμη και σήμερα που ψάχνουν διεξόδους σε άλλες χώρες. 
Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό
Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» σε συνέντευξη εργασίας
Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» σε συνέντευξη εργασίας
«Μιλήστε μου για εσάς»: Μπορεί να ακούγεται σαν μια εύκολη ερώτηση για συνέντευξη εργασίας, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.
Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» σε συνέντευξη εργασίας
Πώς θα παγώσετε τη μπύρα σας σε μόλις 30 λεπτά
Πώς θα παγώσετε τη μπύρα σας σε μόλις 30 λεπτά
Ενα hack υπόσχεται ότι μπορεί να σας... βγάλει από την απελπισία και να παγώσει ικανοποιητικά την μπύρα και το κρασί σας σε μόλις 30 λεπτά. 
Πώς θα παγώσετε τη μπύρα σας σε μόλις 30 λεπτά
Είναι αυτή η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο; Ισχυρίζεται ότι είναι 134 ετών
Είναι αυτή η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο; Ισχυρίζεται ότι είναι 134 ετών
Η ίδια και η οικογένειά της υποστηρίζουν ότι γιορτάζει τα 134 γενέθλιά της. Αν αληθεύει ότι έκλεισε τα 134 της χρόνια, μιλάμε για τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Και είναι Κινέζα. 
Είναι αυτή η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο; Ισχυρίζεται ότι είναι 134 ετών
Μικρή εφευρέτης: 12χρονη έφτιαξε συσκευή που σώζει παιδιά και κέρδισε 20.000 δολ.
Μικρή εφευρέτης: 12χρονη έφτιαξε συσκευή που σώζει παιδιά και κέρδισε 20.000 δολ.
Μια πρωτότυπη ιδέα είχε μια 12χρονη μαθήτρια στις ΗΠΑ, φτιάχνοντας μία συσκευή που εντοπίζει πότε ένα παιδί κινδυνεύει σε αυτοκίνητο που «βράζει» από την ζέστη, κερδίζοντας μάλιστα 20.000 δολάρια.
Μικρή εφευρέτης: 12χρονη έφτιαξε συσκευή που σώζει παιδιά και κέρδισε 20.000 δολ.