Γιατί οι ακροδεξιοί μισούν τον Τζορτζ Σόρος

Shutterstock

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Τζορτζ Σόρος είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας» το 1992. Μαζί με άλλους κερδοσκόπους, δανείστηκε στερλίνες και μετά τις πούλησε ρίχνοντας την τιμή του βρετανικού νομίσματος και τελικά αναγκάζοντας τη Βρετανία να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών. Βέβαια, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κατάφερε να βγάλει 1 δισ. δολάρια.

Ο Ούγγρος μετανάστης, που γλύτωσε το Ολοκαύτωμα και διέφυγε των Κομμουνιστών, εκτιμάται – από κάποιους – ότι έχει βγάλει σχεδόν 44 δισ. δολάρια κερδοσκοπώντας. Και χρησιμοποιεί την περιουσία του για να χρηματοδοτήσει χιλιάδες σχέδια για την εκπαίδευση, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Το ίδρυμά του, Open Society Foundations, δημιουργήθηκε το 1979 και πλέον έχει παρουσία σε 120 χώρες. Όμως, η φιλανθρωπική στήριξη σε φιλελεύθερους και δημοκρατικούς αγώνες τον έχει καταστήσει το «κόκκινο πανί» της δεξιάς.

Οι πρώτες θεωρίες συνομωσίας για τον Τζορτζ Σόρος εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως κέρδισαν έδαφος όταν ο δισεκατομμυριούχος καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και άρχισε να δωρίζει εκατομμύρια στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Έκτοτε, οι ακροδεξιοί σχολιαστές και οι πολιτικοί τον κυνηγούν ανελέητα και πολύ συχνά διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

Όμως, το αποκορύφωμα ήρθε με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που πήγε τις επιθέσεις στον Σόρος σε άλλο επίπεδο.

Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Αύγουστο του 2017, νέο-ναζί επιτέθηκαν σε πλήθος. Η θεωρία συνομωσίας που κυκλοφόρησε μιλούσε για «χρηματοδότηση» των νέο-ναζί από τον Τζορτζ Σόρος για να βλάψει τη φήμη του Τραμπ. Ακροδεξιός δημοσιογράφος υποστήριξε ότι το κλειδί στην υπόθεση ήταν ένας άντρας ονόματι Γκίλμορ, ο οποίος πληρωνόταν με 320.000 δολάρια το χρόνο από τον επενδυτή. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Σόρος χρηματοδότησε κάποια ακροδεξιά οργάνωση ή τον κ. Γκίλμορ.

Ένα μήνα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το περασμένο Φθινόπωρο, χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ. Αμέσως, κατηγορήθηκε ο Σόρος, με το Fox News να υποστηρίζει διαρκώς ότι ο μεγαλο-επενδυτής επιθυμεί ανοιχτά σύνορα και ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος ανέβασε στο τουίτερ βίντεο που υποστήριζε ότι έδειχνε ανθρώπους να δίνουν χρήματα στους μετανάστες για να πάνε στα αμερικανικά σύνορα. Και ενίσχυσε τις φήμες όταν σχεδόν επιβεβαίωσε τη θεωρία σε δηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο. Λίγο καιρό μετά αποδείχτηκε ότι το βίντεο που ανέβασε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν ψεύτικο. Δεν είχε γυριστεί καν στην Ονδούρα, αλλά στη Γουατεμάλα και μία προσεκτική ματιά διέψευδε τους ισχυρισμούς.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2018, έντεκα μέρες μετά την εμφάνιση των θεωριών συνομωσίας για τα καραβάνια και πέντε μέρες μετά την αποστολή βόμβας στο σπίτι του Σόρος, ένας βαριά οπλισμένος λευκός άντρας μπήκε σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ και δολοφόνησε 11 Εβραίους. Ήταν η χειρότερη αντισημιτική επίθεση στις ΗΠΑ και ο δράστης είχε εμμονή με τον Σόρος. Πίστευε μάλιστα σε μία θεωρία συνομωσίας που αποκαλείται «λευκή γενοκτονία» και υποστηρίζει ότι οι λευκοί θα αντικατασταθούν από τους πρόσφυγες και τελικά θα εξαλειφθούν από προσώπου Γης.

Η δαιμονοποίηση του Τζόρτζ Σόρος έχει επεκταθεί και πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αρμενία, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ τους φυσικά και στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κατηγορήσει το Σόρος ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της εβραϊκής συνομωσίας να «διαμελίσει» και να «καταστρέψει» την Τουρκία, αλλά και άλλα έθνη.

Στην Ιταλία, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικός εταίρος, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε το Σόρος ότι θέλει να γεμίσει τη χώρα με μετανάστες, γιατί «του αρέσουν οι σκλάβοι». Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγετική φυσιογνωμία του Brexit, έχει κατηγορήσει το Σόρος ότι θέλει να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και ότι αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Δυτικό Κόσμο».

Όμως, μία χώρα το… τερμάτισε. Στην Ουγγαρία όπου έχει γεννηθεί ο Σόρος και όπου έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για γεύματα σε σχολεία, ανθρώπινα δικαιώματα και νέο Πανεπιστήμιο, ο πρωθυπουργός Ορμπάν τον έχει κατηγορήσει ότι στοχεύει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία με μετανάστες ώστε να καταστρέψει το έθνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ